Blogi

Hyvät opiskelijaverkoston jäsenet,

kesä on kääntynyt syksyyn ja tuonut tullessaan opintojen aloituksen. Tänäkin vuonna useat uudet opiskelijat ovat aloittaneet uuden äärellä opintojen parissa. Onnea fukseille opiskelupaikasta! Uusille ja jo opinnoissaan edistyneille opiskelijoille haluan toivottaa onnea ja innostusta opintoihin.

Opinnoissa kirjojen parissa ahertamisen lisäksi suosittelen tutustumaan mahdollisimman laajasti opiskelukavereihin. Tähän oivan kanavan tarjoavat erilaiset oppilaskunnissa toimivat opiskelijajärjestöt joihin kannattaakin liittyä jo opintojen alkuvaiheessa. Myös lähteminen mukaan aktiiviksi järjestöjen toimintaan tuo paljon uusia rikkaita kokemuksia sekä osaamista, josta työelämään siirtyessä on runsaasti hyötyä. Opiskelijayhteisössään vaikuttamisesta kiinnostuneen kannattaa pitää mielessä syksyn edustajistovaalit. Edustajistoissa sairaanhoitajaopiskelijat ja terveystieteenopiskelijat ovat olleet aliedustettuina ja olisi tärkeää, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan ajamaan alan opiskelijoiden asiaa.

Usean ammattiliiton jäsenyys on opiskelijalle ilmainen. Tutustumalla liittoonsa jo opiskeluaikana, työelämään siirtyessä liiton valinta on helppoa. Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry edistävät jäsenistönsä asiaa laaja-alaisella yhteiskunnallisella vaikuttamisella ja myös opiskelijoille tärkeitä asioita edistetään.

Elokuussa opiskelijan asumistuki muuttui yleiseksi asumistueksi. Uudistuksessa on hyviä puolia, mutta se tuo myös heikennyksiä osan toimeentuloon. Hyväksyessään muutoksen eduskunta edellyttikin hallitukselta toimia, jotta perheellisten opiskelijoiden toimeentuloa seurataan ja ruokakuntakäsitteen uudistamistarve selvitetään. Akavan Sairaanhoitajat ja Taja ry:n opiskelijaverkosto seuraa tilanteen kehittymistä aktiivisesti. Verkoston agendalla on myös aikuiskoulutustuen jatkuvuuden turvaaminen sekä sen varmistaminen, ettei tukeen tule enempää heikennyksiä. Aikuiskoulutustuen avulla moni on voinut opiskella itselleen uuden ammatin tai syventää aiempaa osaamistaan ja näin pystynyt edistämään työllistymistä. Olisi perusteltua pikemminkin vahvistaa tämän kaltaisia joustavia osaamisen päivittämismahdollisuuksia.

Sina, opiskelijaverkosto puheenjohtaja


22.5.2017 Opiskelijaverkoston puheenjohtajan kevättervehdys

Hyvät opiskelijaverkoston jäsenet!

Verkostomme vuosikokous järjestettiin perinteiseen tapaan Itämeren aalloilla. Tällä kertaa risteilimme pidemmän kaavan mukaan ja matkasimme laivalla yön yli juhlien. Vuosikokouksessa sain kunnian jatkaa puheenjohtajakauttani Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n opiskelijaverkostossa vielä seuraavan vuoden. Kiitos luottamuksesta!

Opiskelijaverkoston vuosikokouksessa kokous kävi läpi sääntömääräiset asiat ja valitsi uuden hallituksen. Mukana hallituksessa ovat Mia Färm Tampereen yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta Henkka Tammes, Atte Määttä, Stiina Kettunen sekä Minttu Kokko. Uuden hallituksen voimin olemme lähteneet innolla suunnittelemaan toimintaa.

Risteilyllä järjestimme myös työpajan, jossa jäsenet pääsivät yhdessä ideoimaan ja kertomaan toiveistaan verkoston toiminnasta. Työpajat olivat todella antoisat ja saimme niiden avulla hedelmällistä tietoa siitä, mitä opiskelijat ammattiliitoltaan toivovat. Tämän myötä olemme organisoineet Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:lle ensimmäisen mentorohjelman. Mentorit ja aktorit valittiin ensimmäiseen ryhmään kirjallisten hakemusten perusteella. Ensimmäisen tapaamisen ryhmälle järjestämme Helsingissä 22.5. Tuolloin paikalle saapuu myös mentorohjelman läpikäyneet kouluttajat kertomaan mentorsuhteen rakantumisesta. Mentorryhmiä tulemme järjestämään jatkossakin, joten jos et tänä vuonna tullut valituksi tai hakenut, mahdollisuuksia on vielä tulossa!

Sote-uudistus etenee vauhdilla. Uudistus tulee olemaan mittava ja muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakenttää merkittävästi. Onkin tärkeää, että uudistuksessa kuullaan alan suurinta ammattikuntaa hoitotyöntekijöitä sekä myös alan opiskelijoita. Maakuntien väliaikaishallintoihin tulee saada mukaan hoitotyön edustaja lääketieteen ja sosiaalityön lisäksi. Hoitoalan ammattilaisia ja johtajia on kuultu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lain valmistelussa. Asiantuntijoiden joukossa lausuntonsa valiokunnalle antoi edellisen Tajan hallituksen jäsen Helsingin kaupungin hallintoylihoitaja Marketta Kupiainen.

Sote-uudistuksen myötä asiakkaan palvelunohjaus ja palveluneuvonta tulee entistä tärkeämmäksi. Erityisesti paljon palveluita käyttäville suunnattu henkilökohtainen budjetointi tuo asiakkaalle uusia mahdollisuuksia vaikuttaa palveluihinsa, mutta myös uusia osaamisvaatimuksia henkilöstölle. Palveluneuvojan tulee tuntea koko sote-järjestelmä läpikotaisin, jotta asiakkaalle voidaan taata paras mahdollinen tuki valintojen tekemiseen. Uuden järjestelmän asettamat vaatimukset koulutukselle tulee huomioida koulutuksen kehittämisessä. Asian edistämiseksi Tajan opiskelijaverkosto tekee yhteistyötä muiden sote-alojen opiskelijoiden kanssa. Nyt on vaikuttamisen paikka, jotta sote saadaan maaliin onnistuneesti!

Sina Nordman, opiskelijaverkoston puheenjohtaja


3.4.2017 Nelli Toivo: Valmistumisen sietämätön tuska

Kun aloitin opiskeluni Tampereen yliopistossa, ajatukseni olivat siinä innossa ja samalla malttamattomuudessa sen suhteen, että saisin sen tutkinnon ja vihdoin minullakin olisi se ammatti. Tutkinnon saaminen on se maaginen juttu, jonka jälkeen minullakin pitäisi olla selvillä, mikä minusta tulee isona. Noh... Viime vuoden lopulla se oma valmistuminen alkoi horisontissa häämöttää ja helpotuksen sijaan päälimmäisenä tunteena oli paniikki. Mähän valmistun ihan justiinsa enkä siltikään osaa sanoa, mikä musta tulee isona. Lääkäreistä tulee lääkäreitä, oikiksen opiskelijoista lakimiehiä. Mitä terveystieteen maisteri (oli se pääaine sitten mikä tahansa) oikeesti tekee? Mihin kaikkialle voin hakea töihin? Tulenko edes saamaan töitä?

Tällä hetkellä tätä tekstiä kirjoittaessani istun Iisalmessa ruokapöytäni ääressä hetki sitten töistä kotiin tulleena. Olen niin onnekkaassa tilanteessa, että kaiken lisäksi koen tämän työn olevan juuri sitä, mitä halusinkin tehdä. Se ”unelmaduuni” on minulle siunaantunut. Jos olisin kirjoittanut tämän jutun kaksi kuukautta sitten, kun työpaikkaa ei minulla vielä ollut, olisi kirjoituksen henki huomattavasti negatiivisempi. Mitä voin sanoa vastavalmistuvalle ja työn hakemisen kanssa painivalle kanssamatkaajalleni? Aikamoista h****ttiähän se oli ja veikkaan, että monella teistä se sitä tulee olemaan. Omalla kohdallani oman alan työpaikan saaminen vaati yli sata työhakemusta, 11 eri  työhaastattelua, satoja euroja työnhausta johtuneita kustannuksia, useita itkupotkuraivareita, unettomia öitä ja lopulta muuttoa todella kauas kotipaikkakunnaltani Tampereelta Iisalmeen.

Millaisia neuvoja antaisin teille kanssamatkaajille ja niille, joita tämä sama urakka odottaa nurkan takana?

Ensimmäinen on aina yhtä kliseinen ja hyödytön lause kuin ”pysy positiivisena”. Helpommin sanottu kuin tehty. Kun hakemukset paukkasivat sadan hujakoilla ja haastattelu numero kahdeksasta ei saanut työpaikkaa, alkoivat ajatukset pyöriä synkissä aiheissa. Olen huono ja epäpätevä ihminen. Koskaan en tule töitä saamaan. Mukavia ja kannustavia ajatuksia. MUTTA ÄLÄ LANNISTU! Kyllä joku paikka sieltä tulee napsahtamaan. Tunteeko kukaan ihmistä, joka valmistumisensa jälkeen ei ole yhtäkään päivää töitä tehnyt ja seuraava askel olikin eläkkeelle? Se työpaikka ei välttämättä ole heti se unelmaduuni tai siinä omassa kotikunnassa, mutta kyllä sieltä joku napsahtaa!

Toinen neuvo on, ole aktiivinen. Itse työnhaussa menin jokaiseen mahdolliseen kissanristiäiseen, mitkä jollain tavalla työllistymistäni saattoivat auttaa. Mieti jatkuvasti keinoja, miten voin omaa työnhakua parantaa. Liity erilaisiin someryhmiin ja ole aktiivinen somessa (niin erikoiselta kuin se joillekin saattaa kuulostaa, some alkaa olla todella tärkeä väline myös työnhaussa). Mene kursseille, missä hiotaan cv:tä. HANKI MENTORI, joka auttaa ja sparraa työnhaussa. Juttele kavereille, että haet töitä ja pyydä heitä esimerkiksi katsomaan omia hakemuksiasi tai pyydä, jos he voisivat omia hakemuksiaan näyttää sinulle ja ota niistä oppia.

Kolmas asia on hieman abstraktimpi enemmänkin vertaistukea antava lause vastavalmistuvalle. Jos kuulet päässäsi äänen, joka huutaa seuraavaa ”Mä en osaa yhtään mitään, korkeintaan SPSS:llä tehdä jotain mittauksia ja nekin asiat on kyllä unohtunut eihän tästä koulutuksesta oo mitään käytännön hyötyä”. EI HÄTÄÄ! Tätä samaa ajattelevat tuhannet ja tuhannet muutkin valmistuvat alasta riippumatta. Kyllähän me korkeasti koulutetutkin osataan asioita. Ne asiat ovat vain vähän vaikeampia hahmottaa. Ongelmanratkaisua, ryhmätoimintaa, laajojen kokonaisuuksien hallintaa, tutkitun tiedon hyödyntämistä käytäntöön, kriittistä ajattelua... Se oman osaamisen tunnistaminen on älyttömän vaikeaa! Tähän auttaa juurikin tämä vertaistuki ja esimerkiksi sen mentorin hankinta.

Viimeinen asia on se, että myös työnhaku on työtä. Se on  henkisesti aivan älyttömän raskasta työtä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että tästä työstä myös pidetään vapaata. Sovi itsesi kanssa työajat työnhakua varten. Esimerkiksi aikataulu, jossa työnhaun eteen teen töitä viikolla klo: 8-16. Muu aika on vapaa-aikaa. Ja muistuta itsellesi, että olet ansainnut tämän vapaan. Tämä ei pelkästään tue omaa jaksamistasi ja mielenterveyttäsi, tämä myös varmistaa sen, että työnhaku pysyy laadukkaana. Jos aamusta iltaan joka päivä ajatuksesi ja tekemisesi pyörivät työn hakemisen ympärillä, se laatu alkaa väistämättäkin laskea. Kukaan ei pysty tekemään loistavaa jälkeä 24/7.

Toivottavasti tämä hieman vapaamuotoisempi kirjoitus antaa sinulle uusia ideoita ja ennen kaikkea tsemppiä työnhakusi kanssa. Kyllä se paikka vielä napsahtaa!

Nelli Toivo

Vastavalmistunut juuri työllistynyt

Kehittäjä, Ylä-Savon SOTE


15.3.2017 Anna Väre: Kuulumisia Köpiksestä

Arki yliopistolla on lähtenyt käyntiin ja viime viikot ovat sen myötä menneet kouluhommia paiskiessa. Asiat rullaa mukavasti ja perheenikin käväisi täällä helmikuisena viikonloppuna.


Näkymät Christianborgin linnasta

Viikkojen aikana on ehtinyt tapahtua vaikka mitä. Täällä on paljon nähtävyyksiä, museoita ja puistoja, joita olemme kierrelleet kavereiden kanssa. Kävimme mm. opiskelijajärjestön järjestämällä kävelykierroksella ja tervetuliasillallisella Kööpenhaminan ydinkeskustassa. Eri tiedekuntien ainejärjestöt järjestävät täällä viikoittain tapahtumia ja järjestetään muiden vaihtareiden kanssa omatoimisesti ohjelmaa.


Vanha sairaala muutettu yliopiston kampukseksi

Vaihdon alkuun mahtui myös muutaman viikon ajan sairastelua ja Tanskan terveydenhuolto tuli sitä myötä tutuksi. Täytyy todeta, että kaikki toimi todella kätevästi ja palveluiden käyttö oli maksutonta. Ajan sai nopeasti ja oma kokemus palveluista oli positiivinen.

Alussa huolta aiheutti sairastelun lisäksi taskuvarkaan uhriksi joutuminen. Menimme kaverini kanssa opiskelijoille tarkoitettuun kahvilaan Köpiksen keskustaan eräänä sunnuntai-iltana. Maksoin juomamme kortillani ja ilmeisesti joku näki tunnuslukuni, kun näppäilin sen laitteeseen. Jossain kohtaa illan aikana meille tultiin tarjoamaan ilmaisia croissanteja, joita emme olleet tilanneet. Uskon, että silloin – kun huomioni keskittyi tähän croissantia tarjonneeseen mieheen - varas hyödynsi tilaisuuden. Kortti vietiin lompakostani alle minuutin kestäneen harhautuksen aikana. Hetki tilanteen jälkeen huomasin, että kortti on kadonnut. Soitin heti pankin korttien sulkupalveluun ja suljin kortin. Sen jälkeen katsoin mobiilipankkiin ja huomasin, että tililtäni on kadonnut samana päivänä siirtämäni kahden kuukauden vuokrarahat.

Tein heti seuraavana aamuna poliisilaitoksella rikosilmoituksen ja ilmoitin asiasta pankkiin. Poliisilaitoksella oltiin todella ystävällisiä ja auttavaisia. Ryöstön jälkeinen viikko oli raskas, mutta kaverien ja kotijoukkojen tuki auttoi jaksamaan. Olin jo entuudestaan varovainen ja huolellinen tavaroideni kanssa, mutta tuosta tapahtumasta oppi sen, että liian varovainen ei kai voi ollakaan. Kannattaa kantaa vain sillä hetkellä tarvitsemansa rahamäärä, eikä mitään arvotavaroita tai välttämättä edes pankki-/luottokorttiakaan. Asiat kuitenkin järjestyivät onnekseni eikä varkaus enää paina mieltä.

Tulevien viikkojen suunnitelmissa ovat reissut Malmöön sekä Lundiin, joiden lisäksi pääsiäiseksi olisi (äidin mieliksi) käväistävä kotona Suomessa.


9.2.2017 Anna Väre: Ensimmäiset viikkoni Kööpenhaminassa

Moi! Olen Anna, kolmannen vuoden gerontologian ja kansanterveyden opiskelija Jyväskylän yliopistosta. Olen kevään ajan vaihdossa Kööpenhaminan yliopistossa. Saavuin tänne tammikuun alussa ja olen viikkojen aikana ehtinyt muun muassa suorittamaan Tanskan kielikurssin ja tutustumaan moniin ihaniin ihmisiin, joiden kanssa olemme kierrelleet ympäri Köpistä. Kun on kivaa, viikot vierivät vauhdilla.

Olin ennen vaihtoon lähtöä haaveillut ulkomailla asumisesta ja opiskelusta useampia vuosia, joten vaihtoon haku oli selvä juttu, jonka olin päättänyt toteuttaa. Siihen valmistautuminen alkoi jo vuosi ennen matkaan lähtöä, sillä haku alkoi vuoden 2016 tammi-helmikuun aikoihin. Valitsin Kööpenhaminan sen arvostetun yliopiston sekä kätevän sijainnin takia. Sain varmistuksen vaihtoon pääsystä Kööpenhaminan yliopistolta vasta loppusyksystä. Heti sen jälkeen ostin lennot ja majoituksen sekä aloitin asunnon metsästyksen.

Saavuin Kööpenhaminaan 2.1.2017. Olin varannut itselleni ensimmäisen viikon ajaksi hostellimajoituksen, sillä oletin asunnonhakuun menevän helposti ainakin viikon. Monet vaihtareista on vailla asuntoa tänne saapuessaan ja asunnon löytäminen on hankalaa täällä. Vuokrat ovat myös korkeat ja eläminen muutenkin vähän kalliimpaa kuin Suomessa.

Päivää ennen joulua olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, eli Facebookissa. Bongasin heti ”suomalaiset Kööpenhaminassa” -ryhmään tulleen ilmoituksen, jossa kerrottiin vapautuvasta huoneesta superhyvällä paikalla keskellä Kööpenhaminaa. Sovin ilmoittajan kanssa tulevani katsomaan asuntoa heti ensimmäisenä päivänäni täällä. Asuntoon oli muitakin halukkaita ja vuokranantajat halusivat haastatella meidät. Mikä onnenpotkaisu – sain vielä samana iltana kuulla vuokraisännältäni, että he valitsivat minut ja voisin muuttaa heti. Ja niin teinkin. Tanskalaiset vuokraisäntäni ovat todella mukavia ja olen saanut heidän kanssaan harjoitella lapsenkengissä olevaa tanskan kieltä.

Talon sijainti on upea; talomme edessä on piskuinen ”järvi”, jossa uiskentelee joutsenia ja jota ympäri on mukavaa lenkkeillä. Keskustaan ja yliopistolle pyörämatkani kestävät noin 10 minuuttia ja lähimmälle metroasemalle kävelee viidessä minuutissa.


Näkymät asunnon edestä

Opiskelut polkaistiin käyntiin heti 5. päivä tammikuuta Tanskan kielen intensiivikurssin parissa. Tanskan kielen opiskelu oli melko helppoa kieliopin osalta, mutta ääntämisen kanssa on vähän niin ja näin. Kielikurssiryhmässä totesin, kuinka valtavasti ruotsin kielen hallitsemisesta oli hyötyä – kiitos Suomen peruskoulu- ja lukio-opetuksen. Ihan samaa sanoivat pari suomalaista opiskelutoveriani.


Rakennus, jossa kielikurssi pidettiin

Täällä kaikki kampukset, joissa olen käynyt, ovat olleet upeita. Etenkin humanistisen tiedekunnan kampuksen ympäristö on uniikki; sieltä löytyy maailman siisteimmäksi nimitetty opiskelija-asuntola ja kampuksen läpi virtaa joki. Kampuksilta löytyy myös opiskelijaravintoloita, joista löytyy hyvää ruokaa. Samanlaista Suomen edullista opiskelijaruokailujärjestelmää Tanskasta ei löydy, mutta hinnat ovat opiskelijan kukkarolle tosi kohtuulliset. Kasvissyöjällekin löytyy vaihtoehtoja – etenkin humanistisen tiedekunnan kampukselta löytyi paljon eri kasvisruokavaihtoehtoja.

Kielikurssilla opettajamme halusi tutustuttaa muista kulttuureista tuleville uusia makuja ja saimme maisteltavaksi muun muassa salmiakkia ja kanelipullia. Oli muuten hauskaa katseltavaa, kun australialaiset ja amerikkalaiset maistavat salmiakkia ensi kertaa. Ja kyllä, irvistelivät ja salmiakit lensivät monella nopeasti roskiin.


Pst. Yllättäen loput salmiakit jaettiin meille suomalaisille, kun muille ei kelvannut. Ihme juttu.

Kurssin ja tenttien päättymisen kunniaksi pidimme kunnon opiskelijoiden tapaan kattobileet, ja iltaa siivitti lopuksi live-bändi australialaisessa pubissa. Oli haikea olo kurssin loppumisen jälkeen, mutta odotan innolla pian alkavia kansanterveystieteen sekä tanskan kielen ja kulttuurin kursseja!

Suosittelen vaihtoon lähtijöitä käymään kielikurssin, sillä siellä tutustuu monilta eri aloilta oleviin tyyppeihin ja se luo erinomaisen alun koko vaihtokaudelle!


25.1.2017

Opiskelijaverkoston puheenjohtaja Sina Nordman

Terveydenhuollon edunvalvontaa 100 vuotta

Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry juhlii tänä vuonna 100-vuotiasta taivaltaan. Yhdistys sai alkunsa Suomen ylihoitajataryhdistyksenä 1917 Oulussa ja on muovautunut nykyiseen muotoonsa useiden vaiheiden kautta. Nimi muuttui Suomen sairaalain ylihoitajiksi 1957 kun yhdistys rekisteröityi ja 60-luvun alussa nimi lyhennettiin Ylihoitajayhdistykseksi. Akavaan Ylihoitajayhdistys liittyi 1973 ja 2001 nimi uudistettiin Terveystieteen akateemiset ja asiantuntijat ry:ksi ja viimein viime kesänä Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:ksi. Uudistusten taustalla on ollut yhteiskunnallisia työvoimapoliittisia tekijöitä ja niin ikään myös koulutuksen ja työelämän muutoksien tuomia tarpeita työmarkkinajärjestön uudistumiselle.

Vuosien varrella Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry on ollut mukana rakentamassa suomalaista hyvinvointia ja terveydenhuoltoa ajamalla jäsentensä ja potilaiden etua terveydenhuollon uudistuksissa. Edunvalvontatyö jatkuu yhä ja näin sote-uudistuksen myötä olemme historiallisen suuren reformin äärellä, jonka toteutuminen vaatii valtavasti voimavaroja ja tahtoa henkilöstöltä, hallinnolta ja päättäjiltä. Katsaus suomalaisen terveydenhuollon palvelujärjestelmän historiaan osoittaa, että samanlaista tahtotilaa on vaadittu järjestelmän rakentamisessa ja uudistamisessa koko Suomen itsenäisyyden ajan.

Opiskelijan näkökulmasta Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n varhaiset vuodet ovat kiinnostavia, sillä jo syy liiton perustamiseen on herännyt tarpeesta kehittää sairaanhoitajaopintoja. Suomessa sairaanhoitajakoulutukseen asiantuntijuutta korostavia piirteitä haluttiin tuoda esille ylihoitajien toimesta, kun perinteisesti terveydenhuollossa sairaanhoitajat oli totuttu näkemään lääkäriä avustavana henkilöstönä. Tänä päivänä meillä onkin Suomessa kansainvälisessä vertailussa varsin ammattitaitoinen sairaanhoitajien ammattikunta, jotka vastaavat keskeisistä osa-alueista terveydenhuollossa.

Tulevassa sote-uudistuksessa tulee huomioida myös uuden järjestelmän asettamat vaatimukset koulutukselle. Lisäämällä sosiaali- ja terveysalojen tutkintojen yhteisiä opintoja sekä perehdytämällä opiskelijat uuden järjestelmän toimintaan koulutetaan terveydenhuoltoon asiantuntijoita, joille moniammatillinen yhteistyö potilaan parhaaksi on terveydenhuollon toiminnan lähtökohta. Yhteistyöllä voidaan edistää potilaan hoidon jatkuvuutta ja näin säästää kaikkien aikaa sekä rahaa.

Terveydenhuollon opintojen kehittämistyö jatkuu yhä. Marraskuussa Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n opiskelijaedustajat olivat mukana sote-alojen opiskelijoiden yhteistyötapaamisessa ja ideoimme tulevaa entistä tiiviimpää yhteistyötä. Sosiaali- ja terveysalojen yhteistyö jo opiskeluaikana onkin erityisen tärkeää, sillä sen avulla nuoremmat sukupolvet voivat edistää profesioiden välistä dialogia ja näin aito moniammatillinen yhteistyö mahdollistetaan työelämässä. Lainatakseni puheenjohtaja Helena Vertasta, ammattikuntien välinen yhteistyö alkaa koulunpenkiltä.

Intoa ja menestystä kevään opintoihin toivottaen,
Sina Nordman


14.9.2016

Uusi lukuvuosi ja aikuisopiskelijan toimeentulo

Syyskuu on ehtinyt jo puoleenväliin ja kesän viimeiset lämpimät päivät taitavat olla nyt takana. Uudet opiskelijat ovat päässeet aloittamaan opintonsa ja toivottavasti opiskelukäytännöt ovat tulleet jo ainakin osittain tutuiksi. Myös vanhat opiskelijat ovat pääseet palaamaan kesän jäljiltä opintojensa pariin ja Tampereellakin ollaan päästy kokemaan kurssikavereiden jälleennäkemisen riemua pitkän kesän jälkeen. Tampereen yliopistossa Terveystieteen ainejärjestö Salus ry starttasi lukuvuotensa näyttävästi yliopiston avajaisissa omalla ständillään. Salus tarjoili opiskelijoille suklaasuukkoja ja tietoa terveystieteistä sekä terveystieteen sivuaineopinnoista Tampereella.


Kuvassa (vas.) Salusin hyvinvointivastaava Mona Jaari, talousvastaava Sina Nordman ja puheenjohtaja Annukka Ruokolainen Tampereen yliopiston avajaisissa 6.9.2016

Uuden lukuvuoden aloitukseen liittyy aina innostusta ja odotusta, mutta tänä vuonna opiskelijakollegoiden puheissa on havaittavissa myös huolta tulevaisuudesta. Erityisesti tulevaisuuden suunnitelmia sekä työn, perheen ja opintojen yhdistämistä hankaloittavat opiskelijan toimeentuloon ja tulevaisuuden työllisyyteen liittyvät kysymykset. Tampereella olemmekin käyneet vilkasta keskustelua mm. aikuiskoulutustuen tulevaisuudesta sekä työttömyyskassoista. Opiskelijatovereitteni innoittamana kokosin tähän tekstiin lyhyehkön tiivistelmän aikuiskoulutustuen viimeisimmistä vaiheista ja tulevien, vielä epävarmojen lakimuutosten vaikutuksista tuen muodostumiseen.

Tajan opiskelijaverkoston jäsenille aikuiskoulutustuki on lähellä sydäntä, sillä monille se on mahdollistanut korkeakoulutopinnot. Jo pikainen katsaus vuoden 2015 tilastoihin aikuiskoulutustuen saajista kertoo tuen olevan tärkeä sosiaali- ja terveysalan tuleville sekä nykyisille osaajille:

  • Lähes 80 % tuen saajista on naisia keski-iältään 38-vuotiaita
  • Lähes 30 % tuen saajista on ammatiltaan sosiaali- ja terveysalalla
  • Reilu 40 % opiskelee sosiaali- terveys ja liikuntalaa
  • Lähes 70 % tuen saajista opiskelee korkeakoulussa

Aikuiskoulutustukea myöntää aikuiskoulutusrahasto, jota hallinnoivat työmarkkinaosapuolet eli työnantajat sekä työntekijäjärjestöt. Aikuiskoulutustuki muodostuu ansio-osasta sekä perusosasta ja vastaa suuruudeltaan ansiosidonnaista työttömyysrahaa. Ansio-osan rahoittaa Työttömyysvakuutusrahasto ja perusosan valtio. Aikuiskoulutustukea saadakseen tuen hakijalla on oltava vähintään kahdeksan vuotta työkokemusta, vähintään vuoden mittainen työsuhde nykyisellä työnantajallaan sekä työnantajan myöntämä, vähintään kahden kuukauden kestoinen opintovapaa tutkintoon johtavan koulutuksen suorittamiseen. Tuen tarkoituksena on edistää työssä vaadittavia valmiuksia ja kehittymistä. Sen avulla moni onkin voinut opiskella itselleen uuden ammatin tai syventää aiempaa osaamistaan ja näin pystynyt edistämään työllisyysmahdollisuuksiaan. Haasteellisessa työmarkkinatilanteessa ja työelämän muuttuessa kiihtyvällä tahdilla ammattitaidon päivittäminen tai alan vaihto ovatkin työllisyyden kannalta tärkeässä asemassa.

Aikuiskoulutustuki joutui tulilinjalle osana Sipilän hallitusohjelman ehdollisia leikkauksia. Leikkausten ehdollisuus perustui yhteiskuntasopimuksen syntymiseen ja neuvotteluiden kaatuessa valtio olisi jättäytynyt aikuiskoulutustuen perusosan rahoittamisesta. Sopimusneuvottelut ovat kestäneet reilut vuoden päivät ja viimein tilanteeseen ollaan saamassa ratkaisua. Aikuiskoulutustuella opintonsa rahoittaville tai sitä suunnitteleville aika on ollut pitkä. Vuoden aikana tuen valtionosuus on oltu muuttamassa lainamuotoiseksi ja viimeisimmän tiedon mukaan tuki siirty kokonaisuudessa Työttömyysvakuutusrahaston rahoittamaksi. Epävarmuudella ja tulevaisuuden uhkakuvilla tuskin edistetään kenenkään henkilökohtaista kilpailukykyä.

Ilman leikkauksia tästäkään ei selvitä. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan aikuiskoulutuksen käytettävissä olevat kuukaudet lyhenevät 19 kuukaudesta 15:sta ja lisäksi tuen perusosa pienenee 15 %. Uuden lain on määrä tulla voimaan 1.1.2017 ja se tulee koskemaan kaikkia aikuiskoulutustuen saajia 1.8.2017 lähtien (myös ennen heikennyksiä myönnetyt tuet). Lakiesitys on edelleen eduskunnan käsittelyssä ja aikuiskoulutustuen kohtalo varmistuu vasta kun eduskunta hyväksyy lain ja tasavallan presidentti sen vahvistaa. Lähikuukausina siis muutokset aikusikoulutustukeen viimein selvinnevät. Edellä mainittuja muutoksia voi pitää jo suhteellisen varmoina, sillä STM:n talousarvioesityksessä vuodelle 2017 muutokset on huomioitu. Esityksen mukaan valtio rahoittaa ensi vuoden alusta lähtien vain yrittäjän aikuiskuolutustuen ja näin säästöjä syntyy edelliseen vuoteen verrattuna 44 100 000 €.

Opiskelijaverkosto tiedottaa viimeisimmistä uutisista asian tiimoilta Facebook sivuillaan. Lisäksi kannattaa seurata Koulutusrahastoa Twitterissä viimeisimpien tietojen saamiseksi.

Sina Nordman, opiskelijaverkoston puheenjohtaja


Opiskelijaverkoston puheenjohtajan kesäterveiset

Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat TAJA ry on Akavan alainen järjestö, johon ovat voineet liittyä jäseniksi terveystieteellisen-  tai YAMK tutkinnon suorittaneet terveysalan ammattilaiset. TAJA tekee aktiivisesti yhteistyötä Akavan kaikkien terveydenhuoltoalan järjestöjen kanssa ja muutokset sote-kentällä edellyttävät terveysalan ammattilaisilta enenevissä määrin moniammatillisen yhteistyön omaksumista. Akavassa onkin edustettuna lähes kaikki sotealan korkeastikoulutetut ammattiryhmät sairaanhoitajia lukuunottamatta.

Keskiviikkona 13.7.2016 Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat ry hyväksyi ylimääräisessä vuosikokouksessaan sääntömuutokset, joiden myötä Tajan nimi ja jäsenistö muuttuvat. Kokouksessa uudeksi nimeksi päätettiin Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry ja lisäksi yhdistykseen hyväksytään jatkossa jäseneksi myös kaikki sairaanhoitajat sekä sairaanhoitajaopiskelijat. Näin ollen Akava siis avaa ovensa nyt myös sairaanhoitajille.

Opiskelijaverkostoon uudistukset tuovat muutoksia, sillä nyt saamme mukaan verkoston toimintaan sairaanhoitajaopiskelijat! Taja jatkaa edelleen myös terveystieteilijöiden omana yhdistyksenä ja toiminnan painopisteet tulevat säilymään samoina. Uusien opiskelijajäsenten mukaan tulo tuo meille uusia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Laajempi jäsenpohja mahdollistaa verkostolle tuoda terveydenhuoltoalan opiskelijoiden näkemykset esiin vahvemmin koulutuspoliittiseen keskusteluun Akavan opiskelijoiden valtuuskunnan AOVA:n kautta. Myös verkoston paikalliseen toimintaan on mahdollisuus saada lisää potkua uusien opiskelijajäsenten myötä.

Soten myötä Suomen terveydenhuolto on suurten muutosten edessä. Sairaanhoitajan työ on muuttunut asiantuntijatyöksi ja ammatillinen kehittyminen tuokin potilastyöhön vaikuttavuutta. Myös kehittämällä sairaanhoitajan urapolkumallia voidaan edistää työhön sitoutumista ja alan vetovoimaisuutta. Taja pyrkiikin hoitamaan terveydenhuollon edunvalvontaa tulevaisuudessa kattavasti asiantuntijuutta korostaen.

Tehokas ja vaikuttava terveydenhuolto edellyttää toimijoiden moniammatillista yhteistyötä ja kommunikaatiota potilaan parhaaksi. Moniammatillisen yhteistyön toteutumiseksi tutustuminen muiden terveysalan ammattilaisiin kannattaa aloittaa jo opiskeluaikana. Taja tekeekin aktiivisesti yhteistyötä kaikkien akavalaisten terveydenhuoltoalan järjestöjen kanssa ja myös Opiskelijaverkosto pyrkii tähän tulevana syksynä.

Opiskelijaverkosto toivottaa sairaanhoitaja- ja terveystieteenopiskelijat lämpimästi tervetulleiksi Opiskelijaverkoston toimintaan!