Arbetets hållkraft föds i mötet

Entusiasm i arbetet innebär möjligheten att använda sitt kunnande mångsidigt, utveckla arbetet och  påverka arbetsförhållandena. En arbetssugen upplever att ens arbete värderas och är betydelsefullt.

Alla borde ha rätt att få känna ett positivt känslo- och motivationstillstånd, som vi kallar entusiasm och arbetssug. Men hur är läget idag i den överbelastade vardagsverkligheten, där man inte ens med bästa vilja tycks räcka till, i en tid då arbetslivsbarometrarna påpekar att allt färre trivs i arbetet och allt fler önska byta bransch.

Men först goda nyheter: Det finns arbetsredskap för att stärka faktorerna som gynnar orken, trivseln och framgången i arbetslivet. En program-meny har utarbetats som erbjuder ändamålsenliga stödfunktioner för varierande skeden och situationer, för såväl individen som arbetsgemenskapen.

Som sakkunnig i utbildningsfrågor har jag kunnat delta i min egen organisation med att byggt upp metoder för stöd i arbetet. Vi förnyar introduktionsprogrammet, skolar förmän och mentorer till ett mer coachande arbetssätt, samt utvecklar arbetshandledning och främjar enheternas utvecklingsarbete med Lean-fasilitatorer. Vår strävan är att stöda avancemangsmöjligheterna i yrkeskarriären, berika arbetsinnehållet och fördjupa kunnandet genom systematisk skolning. Vi erbjuder redskap för utmanande, kritiska situationen med kurser i medlingskunskap. I tabellen och program-menyn i Mielenterveystalon ammattilaiset kan du närmare bekanta dej med vilken metod som passar vilken situation. (ammattilaiset.mielenterveystalo.fi)( Psykporten.fi delvis tillgänglig för yrkesutövare enbart på finska).

Nu när pandemin tär på allas krafter kommer jag att tänka på begreppet bekräftelse/ validering, från psykoterapin. Det innebär en sådan attityd och atmosfär som signalerar att det som berättas och upplevs är sant och äkta, förtjänat utan att måsta förfinas, bortförklaras eller förringas. Detta förfaringssätt kan man lära sej och träna målmedvetet i arbetslivets situationer. Jag vågar påstå, att en sensitiv, bekräftande medmänska, som går sida vid sida - må vara förman, kollega eller mentor- är sist och slutligen den effektivaste omständigheten som ökar intresset för och entusiasmen på arbetsplatsen. Verksamhetskulturen är den som skapar människan, dej och mej, inte de ansiktslösa organisationerna.

Men just nu och i framtiden behöver vi också annat. Vi behöver utveckla kunnandet och arbetsförmågan, stärka strategiskt ledarskap, måna om balansen mellan arbets-och familjeliv samt arbetsförhållandena och ha en rättvis lön som motsvarar kompetensen. Ledarskapet har haft och kommer att ha en avgörande roll som upprätthållare och konstruktör för en kvalitativ arbetskultur för att vi skall orka i arbetet. Var och en av oss, oberoende av arbetsuppgift, påverkar hur var och en trivs och orkar i arbetet och att färre funderar på byte av bransch.

Virve Edlund

utbildningssakkunnig, HUS Psykiatri

sp sjsk , HvM

Styrelsemedlem i Taja

virve.edlund@taja.fi +358415246461