Helsinki-Vantaan lentoasemalle terveysneuvonta- ja koronatestauspiste

31.7.2020

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaliikenne vilkastuu nyt vähitellen. Sen terveysturvallisuudesta vastaa Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi yhteistyössä Finavian sekä lentoaseman muiden toimijoiden kanssa.

Lentoaseman matkustus- ja koronaturvallisuutta varmistavat toimenpiteet käynnistyivät viime keväänä ja niitä on hiottu tämän kesän aikana. Lentoasemalle rakentuukin parhaillaan terveydenhuollon neuvonta- ja koronatestauspiste, jonka toiminta on suunniteltu osana valtakunnallista valmiuden ylläpitoa. Terveysneuvonta- ja koronatestauspisteestä vastaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimi yhteistyössä HUSLABin kanssa.

Terveysneuvontapiste vastaa sinne ohjattujen matkustajien neuvonnasta, testaustarpeen arvioista. Se ohjaa matkustajan myös tarvittaessa koronatestaukseen. Neuvonta antaa matkustajalle ohjeet jatkohoidosta, kuten miten testitulos ilmoitetaan ja vastaa positiivisen tuloksen vaatimista toimenpiteistä. Kaikkia matkustajia ei testata. Testeihin poimitaan ne, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan.

Koronatestattujen matkustajien ei tule käyttää julkisia kulkuneuvoja lentokentältä poistumiseen. Tarvittaessa matkustajat ohjataan käyttämään takseja, jotka pystyvät kuljettamaan mahdollisia tartunnan kantajia.

Finavia on jo keväästä saakka jakanut Helsinki-Vantaalla THL:n laatimaa matkustajaohjetta. Tilanteen mukaan päivittyvän ohjeen jakamista jatketaan ja se jaetaan kaikille matkustajille riippumatta siitä, tulevatko matkustajat rajatarkastuksen kautta vai ei.

Niille matkailijoille, joille THL suosittaa lähtömaan epidemiologiseen tilanteeseen perustuen omaehtoista karanteenia, annetaan rajan ylityksen yhteydessä kirjalliset ohjeet omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteenista. Samalla he saavat kehotuksen hakeutua tutkimuksiin mahdollisten oireiden ilmaantuessa sekä opastuksen suojatoimista.

https://www.vantaa.fi/uutisia/terveys_ja_sosiaalipalvelut/101/0/152083