Lääkkeiden toimitusvarmuus pysynyt erinomaisena koronasta huolimatta

31.7.2020

Maaliskuussa tehdyn tutkimuksen mukaan 98,2 prosenttia reseptilääkkeistä kyettiin toimittamaan apteekista. Tulos oli lähes sama kuin viime vuonna, jolloin toimitusvarmuus oli 98,3 prosenttia.

Tutkimus tehtiin viikolla 11, jolloin koronatilanne kärjistyi ja lääkkeiden kysyntä lisääntyi voimakkaasti. Apteekit toimittivat tutkimusviikon perjantaina ja lauantaina jopa puolet enemmän reseptejä kuin vastaavina päivinä viime vuonna. Reseptiasiakkaita oli keskimäärin 30–40 prosenttia viime vuotista enemmän.

– Kysyntäpiikistä huolimatta 96,4 prosenttia asiakkaista sai kaikki haluamansa lääkkeet kaikista resepteistään kertakäynnillä, kertoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Yleisin syy lääkkeen puuttumiselle apteekin varastosta oli se, että lääkettä tilataan vain tarvittaessa esimerkiksi huonon säilyvyyden tai vähäisen kysynnän vuoksi.

– Lääkevaihdolla kyetään ratkaisemaan valtaosa saatavuushäiriöistä. Tämä on apteekkien perustyötä, ja sillä on iso merkitys lääkehoidon jatkuvuuden turvaamisen kannalta.

Lisätietoja:
Erkki Kostiainen
viestintäjohtaja
erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi