Hoidon jatkuvuus tärkeä turvata ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa

Ikääntyneiden ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa on monin paikoin pulaa ammattitaitoisesta hoitohenkilökunnasta. Jatkuva puute työntekijöistä johtaa usein siihen, että puutoksia paikataan lyhytaikaisilla sijaisilla. Monet ammattilaiset myös väsyvät työn kuormittavuuteen ja vaihtuvuus voi olla suurta. Tämä vaarantaa ikääntyneiden hoidon jatkuvuuden. Ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa on erittäin tärkeää, että hoivaa ja hoitoa tarjoaa ammattilainen, joka tuntee ihmisen toiveet ja tottumukset.

Ympärivuorokautisessa hoidossa asuu toimintakyvyltään heikentyneitä ja usein monisairaita asukkaita. Ensimmäistä kertaa työyksikössä työskentelevä ei huomaa välttämättä äkillisiä muutoksia ikääntyneen voinnissa. Tuttu hoitaja tunnistaa pienetkin muutokset heti ja näin mahdollinen jatkohoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian, ja säästytään turhalta inhimilliseltä kärsimykseltä ja raskaammalta hoidolta.

Usein myös toimintakyvyn tukemisessa unohdetaan tutun hoitajan merkitys. Toimintakyvyn tukeminen on helpompaa, kun hoitaja tuntee asukkaan. Näin on mahdollista tukea juuri niitä toimintakyvyn ulottuvuuksia, jotka ovat hänelle merkityksellisiä. Tuttu hoitaja todennäköisemmin ylläpitää asukkaalle tärkeitä toimintoja ja ihmissuhteita. Tämä on keskeistä kuntouttavan toiminnan onnistumiselle.

Henkilökunnan vaihtuvuus kuormittaa

Henkilökunnan vaihtuvuus kuormittaa myös työntekijöitä. Vaihtuva henkilökunta heikentää mahdollisuuksia työn kehittämiseen. Vakituiset työntekijät kuormittuvat jatkuvasta perehdyttämisestä ja yksikön vastuutehtävien kuten omahoitajuuden toteuttamisen kasautumisesta heille.

Hoidon jatkuvuuden turvaaminen onkin tärkeää sekä ympärivuorokautisen pitkäaikaishoidon asukkaille että henkilökunnan hyvinvoinnille. Siksi siihen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Ympärivuorokautinen pitkäaikaishoito tarvitsee riittävästi resursseja, järkevää työn organisoimista, vakituisen henkilökunnan hyvinvointiin satsaamista ja huomion kiinnittämistä esihenkilöiden mahdollisuuksiin tukea henkilökuntaa, muistuttaa Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala.

Tule tapaamaan meitä Gerontologia 2023 -kongressiin!

Puheenjohtajamme Vilhelmiina Lehto-Niskala on kongressin pääpuhujana torstaina 9.2.

Tajan ständin löydät kongressin näyttelyalueelta.