Potilasturvallisuus ei ole sattumaa
Outi Kiljunen
Potilasturvallisuuden kehittäminen on aina ajankohtainen asia, sillä riskit muuttuvat esimerkiksi uusien teknologioiden ja toimintaympäristön muutosten myötä.
Potilasturvallisuuden teema oli esillä myös ICN Congress 2025 -hoitotyön maailmankongressissa Helsingissä.
Eräs kongressin symposiumi keskittyi hoitotyön johtajien rooliin potilasturvallisuuden edistämisessä suunnittelun, järjestelmälähtöisen ajattelun ja turvallisuuskulttuurin keinoin.
Yhtenä puhujana tässä osiossa toimi kansainvälisesti vaikuttava potilasturvallisuuden asiantuntija, tohtori Neelam Dhingra (Joint Commission International). Hän muistutti, että potilasturvallisuus ei tapahdu itsestään – se vaatii suunnitelmallista ja johdonmukaista kehittämistä.
Hoitotyön johtajilla ainutlaatuinen asema vaikuttaa potilasturvallisuuden edistämiseen
Dhingra korosti, että hoitotyön johtajilla on ainutlaatuinen asema vaikuttaa työnkulkujen ja järjestelmien suunnitteluun potilasturvallisuuden edistämiseksi. Pienillä muutoksilla voidaan saavuttaa merkittäviä turvallisuushyötyjä. Potilasturvallisuus tulisi suunnitella osaksi järjestelmiä, sillä inhimillisiä virheitä ei voida täysin estää – mutta järjestelmien on kyettävä minimoimaan niiden vaikutukset.
Lisäksi Dhingra painotti oikeudenmukaisen turvallisuuskulttuurin (just culture) merkitystä ja hoitotyön johtajan roolia sen rakentamisessa. Tällaisessa kulttuurissa henkilöstö kokee voivansa tuoda esiin turvallisuusongelmia ilman pelkoa kohtuuttomista seuraamuksista. Virheisiin suhtaudutaan oppimisen mahdollisuutena.
Potilasturvallisuus on yhteinen tehtävä
Esitys toimi inspiroivana muistutuksena hoitotyön johtajien keskeisestä roolista potilasturvallisuuden edistämisessä.
Potilasturvallisuutta tarkasteltiin kongressissa myös hoitohenkilökunnan näkökulmasta. Lisäksi huomioitiin moniammatillisen yhteistyön merkitys potilasturvallisuuden kehittämisessä. Potilasturvallisuuden kehittäminen ja johtaminen ei voi olla vain yksittäisten henkilöiden tai yksittäisen ammattiryhmän vastuulla.
Kaiken kaikkiaan potilasturvallisuus on jatkuva matka, joka vaatii pysyvää sitoutumista oppimiseen ja kehittämiseen. Oikeudenmukainen ja oppiva turvallisuuskulttuuri vie meitä kohti turvallisempaa hoitoa – nyt ja tulevaisuudessa.
Outi Kiljunen, sh, TtT, yliopistonlehtori