Väitöstutkimus esittää radiografiatieteelle paradigmaa

Tuoreessa hoitotieteen alan väitöstutkimuksessa tarkastellaan radiografiatiedettä tieteenalana ja esitellään ehdotusta suhteellisen nuoren tieteenalan vielä puuttuvaksi paradigmaksi.

Radiografiatiede on nuori tieteenala, jonka historia ulottuu vain noin kolmen vuosikymmenen taakse. Tieteenalalla ei ole vakiintunutta asemaa suomalaisessa tutkimuskentässä eikä sillä ole kansainvälistä vallitsevaa paradigmaa.

TtM Sanna Törnroos tarkasteli väitöstutkimuksessaan radiografiatiedettä tieteenalana ja esittää viitekehyksen tieteenalan paradigmalle.

Radiografiatieteen tutkimusalue koskettaa valtaosaa väestöstä, sillä lääketieteellisen kuvantamisen ja sädehoidon palveluja käytetään vuosittain paljon ja ne ovat merkittävässä osassa erilaisia terveydenhuollon hoitopolkuja. Törnroosin tutkimuksen mukaan kuvantamisen ja sädehoidon palvelujen kehittäminen ihmislähtöisesti sekä näitä palveluja tuottavien röntgenhoitajien koulutus vaatisi oman tieteenalan tutkimusta.

Väitöstutkimuksessaan Törnroos tutki radiografiatieteen paradigmaa muun muassa analysoimalla kansainvälisiä väitöskirjoja sekä asiantuntijoista koostetun paneelin avulla. Paradigma muodostettiin aineistosta käyttäen tieteenfilosofi Thomas Kuhnin tieteenalamatriisi-ajattelua, jossa tieteenalan paradigman muodostavat jaetut arvot, symboliset yleistykset, malliesimerkit ja olettamukset tiedon ja todellisuuden luonteesta.

Tutkimuksen mukaan radiografiatiede tutkii ilmiöitä, jotka liittyvät röntgenhoitajan ammattiin, kliiniseen käytäntöön, turvalliseen ja laadukkaaseen säteilyn käyttöön sekä kuvantamisessa ja sädehoidossa käytettävään teknologiaan. Radiografiatieteellisen tutkimuksen kiinnostuksen kohteena on näiden keskeisten tutkittavien ilmiöiden rajapinnat, esimerkiksi tutkittaessa röntgenhoitajan tekemää säteilyn käytön optimointia potilaan saaman säteilyannoksen vähentämiseksi.

Radiografiatiede pyrkii muun muassa selittämään röntgenhoitajien toiminnan vaikutusta laadukkaaseen hoitoon, ymmärtämään potilaiden/asiakkaiden kokemuksia kuvantamisessa ja sädehoidossa, tutkimaan eettisiä näkökulmia ja kehittämään erilaisia kuvantamisen ja sädehoidon prosesseja.

Tutkimusmenetelmän ovat väitöstutkimuksen mukaan radiografiatieteessä moninaisia, ja tutkijan valintaa määrittelee tutkittava ilmiö enemmän kuin tieteenalalle muodostuneet perinteet.

---

TtM Sanna Törnroos esittää väitöskirjansa Radiography science as a discipline: a framework towards a paradigm julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.6.2025 klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Christina Malamateniou (Lontoon yliopisto, Yhdistynyt kuningaskunta) ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi (Turun yliopisto).

Tietoa tilaisuudesta

Lähde: Tiivistelmä

Iina Aalto