Ota tulehdusreaktiot haltuun - syö kuusi kourallista kasviksia päivässä

Suomalainen söi aiemmin 150 grammaa kuitua päivässä, nykyään vain 20 grammaa päivässä. Amerikassa tavallinen kuluttaja syö enää vain 10 grammaa kuitua päivässä. Tässä syy siihen, että tulehdustaudit ovat lisääntyneet dramaattisesti.

-Me emme enää altistu luonnon mikrobakteereille kaupunkiolosuhteissa samalla lailla kuin ennen maaseudulla. Muutos entiseen on dramaattinen, kuvailee Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen.

Astmaa sairastetaan maaseudulla vähemmän kuin kaupungissa. Huovisen mukaan olosuhteet muuttuvat huonompaan suuntaan myös maaseudulla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että meidän luontaiset kontaktit esimerkiksi kanoihin, possuihin tai lehmiin vähenevät tai niitä ei ole lainkaan.

-Muutos on dramaattinen. Onneksi bakteereihin voi vaikuttaa syömällä oikein, välttämällä antibioottihoitoja ja liikkumalla, kuvailee Huovinen.

Kuidut edistävät terveyttä, kun taas sokeripitoiset ruoat ja rasvat aiheuttavat tulehdusreaktioita. - Mitä enemmän me syömme kasviksia ja marjoja, sitä paremmin kehomme voi. Kasvikset estävät tulehduksien syntymistä.

-Syö aina marjoja ja kasviksia! Syömällä kuusi kourallista kasviksia päivässä, saat elimistön tulehdusreaktiot haltuun.

Lähde: Professori Pentti Huovinen puhui Terveystoimittajat ry:n kokouksessa 17. maaliskuuta 2021.