Ikääntyneiden sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja näkyvyyden puolesta

Julkaistu:

Sateenkaariseniorit ry perustettu

Sateenkaariseniorien yhdistys perustettiin 23.6.2021. Se edistää ikääntyneiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia.

Yhdistys jatkaa Setan käynnistämien sateenkaarisenioreiden vertaisryhmien toimintaa. Se vastaa Helsingissä toimivien vertaisryhmien toiminnasta ja senioreiden etäryhmätoiminnasta.

- Olemme olemassa, emme ole enää näkymättömiä. Olemme päässeet ulos kaapista. Emme häviä mihinkään, sanoo puheenjohtaja Risto Hartikainen.

Toiminnan painopisteenä on vaikuttamistyö ja tiedon lisääminen sateenkaarisenioreista ikääntyneiden palveluissa. Muut transjärjestöt ajavat pääasiassa sukupuolen korjausprosessissa olevien oikeuksia, joten toimintaa transseniorien puolesta tarvitaan.

- Olisi oleellista, että vanhainkotihoidossa ja palveluasumisessa huomioidaan transtaustaiset. Vanhemmissa sukupolvissa on paljon niitä, jotka eivät ole tehneet juridista sukupuolen muutosta, sanoo varapuheenjohtaja Tanja von Knorring.

Puheenjohtaja Hartikainen on samoilla linjoilla. Ydinviesti on yksinkertainen: Olemme olemassa, eikä meitä voi unohtaa.

- On oleellista viedä tietoa sateenkaarisenioreista eteenpäin myös sinne, jossa sitä vastustetaan syystä tai toisesta. Työmaa on iso. Ydinviesti on yksinkertainen: Olemme olemassa eikä meitä voi unohtaa.

Yhdistys perustettiin, koska valtakunnallisen Setan oma ammatillinen senioritoiminta loppuu rahoituksen leikkaamisen vuoksi. Sateenkaariseniorit ry:n toiminta käynnistyy kesän jälkeen.

Lisätietoa:

Risto Hartikainen, ristojuhanihartikainen@gmail.com

Asiasanat