Porissa yllätyskäänne – kaupunginhallitus asetti yt-neuvotteluille reunaehdot, JUKO vaatii valtiolta kunnille riittävää rahoitusta

Julkaistu:

- Valtion on varmistettava budjettiriihessä kunnille riittävä rahoitus. Yt-ilmoitukset ja pelko työpaikan menetyksestä synnyttävät lamaannusta jo valmiiksi äärirajoilla työskentelevissä kuntatyöntekijöissä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Suomen suurimman julkisen sektorin neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren pitää tervetulleena Porin kaupunginhallituksen maanantaista päätöstä rajata yt-neuvottelujen toimenpidepakettia.

Löfgren muistuttaa, että rajauksesta huolimatta yhteistoimintaneuvottelut alkavat ja että JUKO seuraa niiden etenemistä.

- Huoli henkilöstön jaksamisesta yt-paikkakunnilla on suuri.

Kunta-alan noin 130 000:ta akavalaista palkansaajaa edustava JUKO arvioi, että korona-kevään jäljiltä kuntatyöntekijät työskentelevät nyt jaksamisensa äärirajoilla.

- Osa kuntien henkilöstöstä päätyi koronan takia välittömästi lomautetuiksi, osa poikkeuksellisen raskaan työkuorman alle joko koronanhoidon eturintamassa tai etätyössä. Myös huoli epidemian vaikutuksista terveyteen tai talouteen on syönyt ihmisten henkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Yt-neuvottelut kasvattavat tätä kuormaa entisestään.

JUKO lähettää vakavat kriisiterveiset syksyn budjettiriiheen.

- Valtion on nyt varmistettava kunnille riittävä rahoitus, jotta tällaisten toimien valmistelu kunnissa lopetetaan. Yt-ilmoitukset ja pelko työpaikan menetyksestä synnyttävät lamaannusta jo valmiiksi äärirajoilla työskentelevissä kuntatyöntekijöissä, Löfgren painottaa.

Porin viimeviikkoinen yt-ilmoitus koski noin 2 700 työntekijää. Heistä kuutisensataa on jukolaisten luottamusmiesten edustamia.

Tausta

• Porin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut, mutta kaupunginhallituksen päätöksellä niiden sisältö muuttui.

• Neuvotteluissa ei keskustella irtisanomisista, lomautuksista tai palvelussuhteiden ehtojen heikentämisestä, toisin kuin kaupunginjohtaja esitti viikko sitten.

• Neuvottelujen kuluessa kaupunki huomioi myös valtion syyskuisen budjettiriihen päätökset.

• Kaupunginhallitus äänesti yt-neuvottelujen rajauksesta. Pori pyrkii säästämään ensi vuonna seitsemän miljoonaa euroa. Tänä vuonna kaupunki arvioi tekevänsä 34,5 miljoonan euron alijäämän.

https://www.juko.fi/ajankohtaista/juko-porin-raju-yt-suunnitelma-vahentaa-johtaa-vakavaan-palveluvajeeseen-perustehtavat-jaavat-hoitamatta/ (20.8.)

Asiasanat