Akavan sairaanhoitajat ja Taja mukana yli 81 000 palkansaajan ja 10 kaupungin lakossa

Julkaistu:

Sovittelulautakunta ei ole toistaiseksi antanut sovintoehdotusta kunta-alan työkiistaan, koska osapuolet ovat erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisen osalta yhä kaukana toisistaan.

Myös Akavan sairaanhoitajat ja Taja osallistuu 3. huhtikuuta alkavaan akavalaisia asiantuntijoita ja esihenkilöitä edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kunta-alan lakkoon. Tajalaisista lakossa ovat oppilas- ja opiskeluhuollon sekä suun terveydenhuollon tehtävät kaikissa 10 lakkokaupungissa. Vantaan kaupungilla lakossa ovat kaikki jäsenet.

Viikon kestävä, 9. toukokuuta päättyvä lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakon piirissä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa, kun myös ammattiliitot JHL ja Jyty lakkoilevat JUKOn kanssa samaan aikaan samoilla paikkakunnilla. Lakko onkin ennennäkemättömän laaja, sillä lakossa on jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Palkkaohjelma välttämätön

Naisvaltaisten sote-alojen palkkaus on jäänyt jälkeen muusta ansiokehityksestä ja työntekijät ovat jättämässä alan. Myös alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrät ovat laskussa.

– Aivan ehdottomasti tarvitsemme palkankorostusten lisäksi monivuotisen palkkaohjelman korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä - painottaa Akavan sairaanhoitajat ja Tajan puheenjohtaja Jarkko Koskiniemi.

-Lakko on viimesijainen toimenpide, mutta tässä tilanteessa kaikki keinot on käytettävä, toteaa liiton toiminnanjohtaja Kukka Junno.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin palkansaajajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen täysin riittämättömänä. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen puolestaan ilmoitti viime perjantaina, ettei lautakunnalla ollut mahdollisuutta antaa vielä sovintoehdotusta.

Lakkopaikkakunnilla on runsaasti mielenilmauksia, tule mukaan!

Lisätietoja:

Akavan sairaanhoitajat ja Taja puheenjohtaja (va) Jarkko Koskiniemi 050 309 1349

Akavan sairaanhoitajat ja Taja toiminnanjohtaja Kukka Junno 040 507 3648

Asiasanat