Akavan sairaanhoitajat ja Tajan hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen

Julkaistu:

Keskiviikkona aamulla kokoontunut Akavan sairaanhoitajat ja Tajan hallitus hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan antaman sovintoesityksen kunta-alan työriitaan. Myös Tajan jäseniä neuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn hallitus hylkäsi sovintoesityksen.

”Esitys osoittaa arvostuksen puutetta”

– Sovintoesityksen palkankorotusratkaisu on kuin märkä rätti vasten kunta-alan asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kasvoja. Arvostuksen sijaan se osoittaa ”kyllä palkansaajat taas joustavat” -asennetta, sanoo neuvottelujärjestö JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kunta-alan sovintoesityksen palkkaratkaisu on heikompi kuin äskettäin valtion ja kirkon sektoreilla tehdyt sopimukset. Luukkaisen mielestä tämä osoittaa konkreettisesti, miten vähän kunta-alan ihmisten työpanosta todellisuudessa arvostetaan.

Akavan sairaanhoitajat ja Tajan va puheenjohtaja Jarkko Koskiniemi on pettynyt valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen. -Palkankorotusten taso jäi alle jo saavutettujen sopimusten tasosta eikä esityksessä ollut mainintaakaan palkkaohjelmasta jolla julkisen sektorin palkkojen jälkeenjääneisyyttä voitaisiin kuroa umpeen ja palkkojen tasoa nostaa tehtävien vaativuutta edellyttävälle tasolle.

– Sovintoesityksen mukainen ratkaisu työntäisi vielä lisää henkilöstöä pois kunnista ja tulevilta hyvinvointialueilta. Ei ihmisiä pidetä töissä ja uusia houkutella vain jakelemalla kymppejä sinne tänne raskaiden paikallisia järjestelyeriä koskevien neuvottelujen jälkeen. Päättäjien on ryhdistäydyttävä. Rahat kunnollisiin korotuksiin ja palkkaohjelmiin on löydettävä. Nyt on sen aika, JUKOn Olli Luukkainen vaatii.

Lakkojen ajankohdat lähestyvät

Jos kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua, ensi viikolla edessä ovat lakot Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakot Turussa ja Oulussa 6.–7. huhtikuuta.

Tämän jälkeen vuorossa olisivat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta. Vantaa kaupungin palveluksessa työskentelevät Akavan sairaanhoitajat ja Tajan jäsenet ovat lakossa 19.–25. huhtikuuta.

Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakonuhka koskee jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Järjestöjen kolmas, koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorille alkaa maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Asiasanat