Kunta-alalle toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Julkaistu:

Akavalaisia asiantuntijoita ja esihenkilöitä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on julistanut koko kunta-alaa koskevan toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Nyt jo neljännen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja.

Maanantaina 18. huhtikuuta alkava, toistaiseksi voimassa oleva kielto koskee JUKOn osalta seuraavia sopimusaloja:

sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.
kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES
kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS

Myös JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet vastaavasta painostustoimesta. Edellinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina.

JUKOn kuntalakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tänään

JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tiistaina ja päättyvät keskiviikkona puoliltaöin. Lakot koskevat laajaa joukkoa JUKOn jäsenliittojen akavalaisia kuntatyöntekijöitä eri toimialoilta.

  • Nämä ihmiset pyörittävät kuntien ja kuntalaisten arkea. Vuosikausia heidän ansiokehityksensä on jäänyt jälkeen yksityisestä sektorista. Se on epäreilua ja tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin sovittelulautakunta viime perjantaina. Lautakunnan puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Kevään lakkoaalloissa jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

Jos kunta-alan yli 420 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat eri puolilla Suomea koskevat yhteensä jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Kommenttipyynnöt ja lisätiedot

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) | 0500 652 872 | Twitter @OlliLuukkainen

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren | 040 568 2798 | Twitter @marialofg @JUKOry

Asiasanat