Lehto-Niskala Helsingin Sanomissa: Sairaanhoitajilla oltava mahdollisuuksia kehittää asiantuntijuuttaan

Julkaistu:

Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan sairaanhoitajien urakehitysmahdollisuuksien tärkeydestä ja painottaa terveystieteellisen tutkimuksen merkitystä lääketieteen rinnalla.

Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala
Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala

”Yksi tärkeä keino tukea sairaanhoitajan asiantuntijuutta on kiinnittää huomio heidän uralla etenemisen mahdollisuuksiinsa”, kirjoittaa Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala Helsingin Sanomissa 7.9. julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Hän jatkaa kirjoituksellaan Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laineen ja vs. toiminnanjohtaja Terhi Reunaman aloittamaa keskustelua sairaanhoitajien osaamisesta (HS 4.9.)

Lehto-Niskala nostaa esiin, että lääketieteellinen koulutus ei ole sairaanhoitajan ainoa urakehityksen mahdollisuus ja painottaa terveystieteellisen ja hoitotieteellisen tutkimuksen merkitystä lääketieteen rinnalla: "Nämä tieteenalat tukevat toinen toisiaan. Ne tavoittelevat viime kädessä väestön ja potilaan terveyden ja hyvinvoinnin tukemista, mutta eri näkökulmista. Sairaanhoitaja on hoitotyön asiantuntija. Siksi panostukset hoitotyön tutkimukseen ja terveystieteiden tutkintoihin ovat nyt tärkeitä, mikäli hoitotyön arvostusta yhteiskunnassa halutaan tukea. Näin myös vahvistetaan hoitotyön asemaa omana tärkeänä asiantuntijuusalueenaan", Lehto-Niskala kirjoittaa.

Sairaanhoitajien urakehitysmahdollisuuksia tulee Lehto-Niskalan mukaan nähdä nykyistä paremmin ja laajemmin. Hän kirjoittaa: "Sairaanhoitajan uralla etenemistä on huomioitava paremmin sekä palkitsemisessa että vaativimpien tehtävänkuvien luomisessa. Uralla voi edetä montaa reittiä. Myös erikoistumiskoulutukset tai ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat monelle tärkeä keino syventää osaamistaan. Organisaatiot hyötyisivät monella tavalla siitä, että ne tarjoaisivat sairaanhoitajille mahdollisuuksia edetä organisaation kehittämistehtäviin. Sairaanhoitajien asiantuntijuutta kannattaa hyödyntää monenlaisissa kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä myös hoitotyön ulkopuolella."

Mielipidekirjoitus luettavissa kokonaan: Helsingin Sanomat, Mielipide

Asiasanat