Lehto-Niskala Ylen aamussa: Pehmeiden arvojen tärkeys ymmärretään, mutta hoitotyö keskeistä myös taloudellisen tuottavuuden kannalta

Julkaistu:

Ylen aamussa 18.10. käsiteltiin suomalaisten sairaanhoitajien palkkatasoa ja sote-alan tilannetta. Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala oli lähetyksessä keskustelemassa aiheesta ja nosti esiin myös lähiesihenkilöiden työkuorman ja palkkatason merkityksen.

Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala

Ylen tekemä sairaanhoitajien palkkavertailu paljastaa, että suomalaisten sairaanhoitajien julkisen puolen palkat jäävät Pohjoismaiden pienimmiksi.

– Sama kuvio on toistunut myös edellisinä vuosina, mitään kauhean suurta muutostahan tässä ei ole tullut, Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala kommentoi vertailun tuloksista Ylen aamussa.

THL:n emeritustutkimusprofessori Markku Pekurinen toteaa lähetyksessä, että tilanne on muodostunut vuosien saatossa. Hän mainitsee, että Suomi on Ylen vertailun maista köyhin, mutta suomalaisten sairaanhoitajien palkkatasoa ei kuitenkaan voi perustella pelkästään sillä, että Suomen taloudella menee huonosti.

Vaikka kyselyiden perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja sairaanhoitajia selvästi arvostetaan kansalaisten keskuudessa, on hoitajien palkkataso sidoksissa sekä Lehto-Niskalan että Pekurisen mukaan myös arvostuksen puutteeseen. Lehto-Niskala toteaa, että hoitotyöhön liitettyjä pehmeitä arvoja pidetään kyllä tärkeinä, mutta se ei näy palkkakeskusteluissa:

– Kun keskustellaan palkoista, ei ymmärretä, miten keskeistä hoitotyö on taloudellisen tuottavuuden kannalta, hän huomauttaa.

Lehto-Niskala kommentoin keskustelussa myös terveydenhuollon johtajien ja erityisesti lähiesihenkilöiden työkuorman ja palkkatason tilannetta:

– Johtajia ja lähiesihenkilöitä ja heidän jaksamistaan arjessa pitäisi tukea, koska heillä on merkittävä rooli siinä, minkälainen on esimerkiksi hoitajien työhyvinvointi ja miten hyvää ja laadukasta hoitoa voidaan tarjota, hän sanoo.

Katso keskustelu YLE Areenasta

Miksi suomalaishoitajien palkat laahaavat? | Ylen aamu | Yle Areena

Asiasanat