Pirhan yt-neuvottelut: JUKOn luottamusmiehet tajalaisia edustamassa

Julkaistu:

Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvottelut alkavat 18. syyskuuta. Pirhassa asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä työskenteleviä tajalaisia edustavat Tajan edunvalvonta ja jukolainen pääluottamusmies.

Pirkanmaan aluehallitus päätti maanantaina noin 20 000 henkilöä työllistävän Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista.

Jättimäisiä yhteistoimintaneuvotteluja hyvinvointialue perustelee talousennusteensa synkkenemisellä.

Tajalaisia asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä edustaa yt-neuvotteluissa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja liiton edunvalvonta osoitteessa edunvalvonta@taja.fi. Tajalainen, otathan tarvittaessa yhteyttä jukolaiseen luottamusmieheesi.

Johtajia ja esihenkilöitä tarvitaan turvaamaan kustannustehokas ja laadukas näyttöön perustuva hoito

Tiedotteessaan Pirha ilmoittaa, että säästöjä etsitään ensisijaisesti toiminnan päällekkäisyyksistä, ei-lakisääteisistä tehtävistä, palveluverkoston uudistuksesta sekä hallinnon ja työnjohdon tehtävistä. Taja on erityisen huolissan kirjauksesta, että jo ennestään niukoista työnjohdon tehtävistä olisi henkilöitä siirrettävissä muihin tehtäviin.

– Hoitotyön johtajia ja esihenkilöitä tarvitaan yksiköissä turvaamaan kustannustehokas ja laadukas näyttöön perustuva hoito, painottaa Tajan toiminnanjohtaja Kukka Junno. – Esihenkilöt ovat avainasemassa ratkomassa hoitohenkilöstön veto- ja pitovoimaa: yksikkö ei voi kehittää toimintaansa ilman johtajaa ja hyvin johdettu työpaikka on vetovoimainen.

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi pitää Pirhan ilmoitusta synkkänä uutisena, ja huolta lisää arvio, että Pirkanmaan kaltaisia huonoja uutisia saattaa olla tulossa lisää muilta hyvinvointialueilta. Hän huomauttaa, että palvelujen leikkaaminen kohdistuu aina suoraan sekä henkilöstöön että hyvinvointialueella asuviin:

– Pirkanmaan hyvinvointialue leikkaa nyt palveluja yli puolelta miljoonalta veronmaksajalta, kun se vähentää henkilöstöä. Kuitenkin myös Pirhan alueella on podettu paikoin työvoimapulaa, kun tehtäviin ei löydy tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi.

Neuvottelut alkavat ensi maanantaina

Mahdolliseksi irtisanomistarpeeksi Pirha arvioi enintään 500 henkilötyövuotta. Arvioon kuuluvat sekä irtisanomiset että osa-aikaistamiset. Edessä saattaa olla myös koko henkilöstöön kohdentuvia lomautuksia.

Neuvottelut alkavat ensi maanantaina 18. syyskuuta. Pirkanmaan hyvinvointialue on ilmoittanut yt-neuvottelujen kestävän ainakin kuusi viikkoa.

JUKO ry / Yt-neuvottelut | JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee uutisia Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvotteluista – ”Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön?”

Asiasanat