Suuri huoli hoitotyön johtamisen tulevaisuudesta syyskokouksessa

Julkaistu:

Tajan syyskokous pidettiin eilen 23.11. Tampereella. Kokouksessa nousi keskusteluun huoli hoitotyön johtajien riittävyydestä nyt ja tulevaisuudessa sekä hoitotyön johtajien asema ja yksinjääminen työssään. Hoitajat ovat kuukauden päästä aloittavien hyvinvointialueiden suurin ammattiryhmä, jonka johtamiseen näinä muutoksen ja työntekijäpulan aikoina, tulisi kiinnittää erityisesti huomiota. Osastonhoitajista lähes puolet on eläköitymässä 20- ja 30-lukujen aikana ja uutta hoitotyönjohtajapolvea ei ole koulutuksesta huolimatta riittävästi aloittamassa urapolkuaan johtajaksi.

Hoitotyön johtamisen asemaa on murennettu vähentämällä lähijohtajien mahdollisuutta todelliseen johtamiseen ja päätöksentekoon. Hoitotyön johtajat kokevat jäävänsä usein yksin työntekijäpulan, hoidon laadun ja potilasturvallisuuden ratkaisijoina ilman riittäviä vaikutusmahdollisuuksia ja päätöksenteko-oikeuksia. -Myös hoitotyön ylemmän johdon tehtävien vähentäminen organisaatioissa on ollut turmiollista hoitotyön johtamiselle. Nyt alueuudistuksen yhteydessä onkin kriittistä huolehtia, että hoitotyön johdolle on oma paikkansa ylimmässä johdossa jokaisella hyvinvointialueella, muistuttaa puheenjohtaja Jarkko Koskiniemi.

Syyskokouksessa valittiin hallituksessa jatkamaan Jarkko Koskiniemi ja Taru Vilpponen. Uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Maria Soini Helsingistä.

Lisätietoja:

Jarkko Koskiniemi, puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, jarkko.koskiniemi@taja.fi

Asiasanat