Vuoden päihdesairaanhoitaja 2023 tunnustus Malmin päihdepoliklinikalle

Julkaistu:

Malmin päihdepoliklinikka tunnetaan verkostoissa ammatillisesta osaamisesta ja halukkuudesta tuoda päihdepalvelut tutuiksi kaikille yhteistyökumppaneille. Opiskelijoiden palaute on erittäin positiivista ja useat opiskelijat ovatkin aloittaneet päihdehoitotyön uransa opintojen jälkeen Malmin päihdepoliklinikalla. Toipumisorientoitunutta päihdepoliklinikan päihdehoitotyötä johtaa osastonhoitaja Jaana Lehtinen, ylihoitajana toimii Virpi Jaakkola ja päihdepalvelujen ylilääkärinä Kaisa Kuurne.

Malmin päihdepoliklinikalla on useamman vuoden ajan tehty suunnitelmallista päihdehoitotyötä toipumisorientoituneella työotteella. Potilaille räätälöidään yksilöllisesti hänen tarvitsemansa palvelut ja potilasta motivoidaan palvelun käyttäjästä oman tilanteensa aktiiviseksi toimijaksi (oman toipumisen eteen). Hoitomenetelmät ovat näyttöön perustuvia ja palvelujen sisällöt on määritelty laadukkaiksi hoito-ohjelmiksi sekä hoito-/palvelupoluiksi. Päihdehoitotyössä huomioidaan lapset ja läheiset, tähän työskentelyyn on myös koulutettu henkilökuntaa. Verkostotyötä tehdään mm. järjestöjen kanssa, psykiatriaan, lastensuojeluun ja somatiikkaan.

Vuoden päihdesairaanhoitaja tunnustuksella osoitetaan arvostusta paitsi sairaanhoitajille, myös Helsingin kaupungin organisaatiolle. Toipumisorientoituneen palvelujärjestelmän ja toimintakulttuurin kehittäminen on vaatinut vuosien sinnikkyyttä paitsi työryhmältä, myös hoitotyön johtamiselta. Toipumisorientoitunut palvelujärjestelmä on Suomen ensimmäinen päihdepalveluissa.

Tunnustuksen jakaa Päihdelääketieteen yhdistys ja siihen liittyvän stipendin Taja.

Vuoden päihdelääkärinä palkittiin Atte Virolainen @laakari.atte. Virolainen on saanut sosiaalisessa mediassa valtavan suosion, hänellä on TikTokissa seuraajia 43 000 ja Instagramissa yli 20 000. Hänen nuorelle yleisölle kohdennetuille päihdetietoutta käsitteleville videoillensa kertyy kuukausittain näyttökertoja keskimäärin jopa 2,5 miljoonaa.

Vuoden päihdelääketieteellisenä väitöskirjana palkittiin LT Milo Grotellin "Neurotoxic and Extrasynaptic GABAA Receptor-Mediated Effects of Drugs in Rodent Models” ja syvärinä LK Venla Ellilän ”Psychotic-Like Experiences and Concurrent Substance Use among People who Use New Psychoactive Substances”

Teksti: Katja Kosonen

Asiasanat