Vuoden päihdesairaanhoitaja -palkinto Suvi Björkqvistille

Julkaistu:

Vuoden päihdesairaanhoitaja -tunnustuksen sai tänä vuonna Suvi Björkqvist, joka työssään Versot-hankkeen projektipäällikkönä tuo aktiivisesti esille terveydenhuollon alan päihdeongelmiin liittyviä teemoja.

Versot -hankeen Suvi Björkqvist palkittiin vuoden 2024 päihdesairaanhoitajana.

Päihdelääketieteen yhdistys myönsi Päihdelääketieteen päivillä 29.2. vuoden 2024 päihdesairaanhoitaja -tunnustuksen Versot-hankeen projektipäällikkö Suvi Björkqvistille, Sh (YAMK).

Asiantuntijaraadin mukaan Björkqvist tuo aktiivisesti esille terveydenhuollon alan päihdeongelmiin liittyviä teemoja ja jakaa avoimesti myös omaa kokemustaustaansa.

Versot-hankkeessa etsitään keinoja auttaa päihdeongelmista kärsiviä sote-alan ammattilaisia sekä kokemuksellista että tutkimustietoa hyödyntäen. Björkqvist muun muassa ohjaa työssään vertaistukiryhmiä, jotka tarjoavat tukea sote-alalla työskenteleville, joilla itsellään tai joiden läheisellä on haitallista päihteiden käyttöä.

Sote-ammattilaisten päihdeongelmat ovat edelleen tabu. Raati toteaa, että palkinto paitsi osoittaa kunnioitusta Björkqvistille, myös saattaa aiheen yleiseen keskusteluun työpaikoilla ja mediassa. Teeman käsittelyllä vaikutetaan asenteisiin, vähennetään stigmaa ja osoitetaan myös se, että päihdeongelmaan on saatavilla apua, tukea ja hoitoonohjausta.

Taja osallistui vuosittain jaettavaan päihdesairaanhoitajan tunnustukseen tänäkin vuonna palkinnon yhteydessä ojennetulla stipendillä.

Omilla tunnustuksillaan palkittiin myös vuoden 2024 päihdelääkäri sekä vuoden 2023 paras päihdelääketieteellinen väitöskirja. Päihdelääkärinä palkittiin yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri Kaisa Kuurne ja väitöskirjana Alexander Denissoffin “Psychiatric Sequelae of Adolescent Cannabis Use in the Northern Finland 1986 Birth Cohort”, joka tarkastettiin Turun yliopistossa 14.4.2023.

Tunnustusten valintakriteereihin kuuluu muun muassa ajankohtainen ja merkittävä päihdehoidon kehittäminen paikallisella ja/tai yhteiskunnallisella tasolla yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Asiasanat