Kivijalkakaupasta rokotteita

Rokotebussi on tuttu näky esimerkiksi Vantaan Tammistossa. Nyt Helsingin keskustaan on avattu Suomen ensimmäinen rokotteiden kivijalkakauppa.

Rokotebussista tunnettu Suomen Rokotepalvelu avaa marraskuussa Rokoteklinikan, jossa voi pistäytyä rokottautumassa ilman ajanvarausta tai lähetettä. Helsingin ydinkeskustassa Ateneuminkujalla, WCT-talossa sijaitseva kivijalkakauppa on ainoalaatuaan Suomessa.

-Rokottamisen klinikka on matalan kynnyksen ennakoivaa terveydenhuoltoa. Se auttaa ihmisiä huolehtimaan ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti terveydestään.

-Rokotuspalveluiden lisäksi terveydenhuollon ammattilaisemme, lääkärit ja sairaanhoitajat, antavat myös terveysneuvontaa. Klinikalla voivat asioida kaikki terveet henkilöt. Lääkärin resepti sisältyy palveluun, kertoo Suomen Rokotepalvelun toimitusjohtaja Olivia Kuusinen.

Terveydellistä yhteisvastuuta

Kuluva vuosi on korostanut rokottamisen tärkeyttä osana laumasuojaa. Tällä hetkellä yksi ajankohtaisimpia rokotteita on kausi-influenssarokote.

-Influenssarokotteiden kattavuus Suomessa on alueellisesti varsin vaihtelevaa ja liian matalalla tasolla. Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvista lapsista noin kolmasosalla on otettu rokote ja yli 65-vuotiaista vain noin puolet ottaa rokotteen vuosittain. Muiden kuin riskiryhmien rokotuskattavuudesta on tietoa huonosti. Kattavuus on kuitenkin matalampi kuin monessa muussa länsimaassa, kertoo Suomen Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila.

Tänä vuonna influenssarokotteen ottamiselle on erityisen vahvat perusteet. – Viime talvena influenssaa sairastettiin vain vähän ja väestöllä ei siten ole luontaista suojaa tautia vastaan.

-WHO:n ennusteen mukaan kiertävät virukset muuttuvat. Rokotteessa on tänä vuonna vaihdettu kolme virusta neljästä. Meidän tulisi yhteiskuntana kaikin keinoin edistää terveyttämme. Koronaepidemian vuoksi sairaalapaikoista voi tulla kauden aikana pulaa.

-Kaikkien rokotteiden suoja ei ole elinikäinen. Erityisesti yli 30-vuotiaiden kannattaa tarkastaa, milloin on viimeksi ottanut rokotetehosteen esimerkiksi jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan.

Rokoteklinikka löytyy osoitteesta Keskuskatu 7, Helsinki.