Oulun yliopisto: Onnikalla eurooppalaisiin hoitosuosituksiin

EU:ssa käynnistyi vuoden 2020 alussa CoroPrevention, sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvä kansainvälinen tutkimushanke. Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-painonhallintasovellus on hankkeessa keskeisellä sijalla.

CoroPreventionin kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka jo potevat sepelvaltimotautia. Sisätautiopin professori (emeritus) Markku Savolainen Oulun yliopistosta erottaa hankkeessa kaksi teemaa.

”Ensinnäkin siinä pyritään löytämään ne sepelvaltimotautipotilaat, joilla on suuri riski saada sydäninfarkti. Riskimarkkerina toimivat keramidit, rasvat, joiden esiintyvyys ja rakenne ovat erilaisia ihmisillä, joilla on korkea riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.”

Riskipotilaiden tunnistamiseen käytetään suomalaista Hertta-keramiditestiä, jonka ovat kehittäneet Tampereen yliopiston professori Reijo Laaksonen tutkimusryhmineen ja Zora Biosciences Oy. CoroPreventionin toinen teema, riskipotilaiden hoito ja sydäninfarktien estäminen, puolestaan hyödyntää Oulun yliopiston innovaatiota.

”Hankkeessa yhdistetään meillä kehitetty Onnikka-elintapaohjausohjelma ja belgialaisen Hasseltin yliopiston ohjausohjelma, joka on myös nettipohjainen”, Markku Savolainen sanoo. ”Kyse on sekundääripreventiosta, jossa pyritään ehkäisemään jo sairaiden ihmisten sydänkohtauksia elintapamuutosten avulla.”

Ohjelmien yhteen nivominen tapahtuu vuoden 2020 aikana, ellei koronaepidemia sotke aikatauluja. Tuloksena on uudenlainen elintapamuutoksia edesauttava mobiilisovellus, jossa on aineksia Onnikasta. Sovelluksen teho selviää nelivuotisessa kliinisessä tutkimuksessa, joka on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alussa. Muun muassa Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehtävässä tutkimuksessa seurataan yhteensä 12 000:ta sydänpotilasta kuudesta eri EU-maasta.

”Toisena aiheena on riskipotilaiden löytäminen, toisena taas riskipotilaiden hoitaminen oululais-belgialaisella yhdistelmäohjelmalla”, Savolainen kertoo.

Tavoitteena on uudenlainen ennaltaehkäisevä, elintapamuutoksia painottava hoitopolku, joka sisällytetään eurooppalaisiin kansansairauksien hoitosuosituksiin.

Lisätietoa: https://www.oulu.fi/yliopisto/uutiset/onnikalla-eurooppalaisiin-hoitosuosituksiin