PALKKAPÄIVÄ #2 – oikeutta kunta-alan ammattilaisille!

Historiallisen laaja lakkoaalto levisi 5. toukokuuta 2022 kymmeneen kaupunkiin. Kunta-alan ammattilaisten mitta tuli täyteen: Työn arvo pitää näkyä tilillä ja työoloissa. Pelkät juhlapuheet eivät riitä!

Raitiovaunussa oli positiivista tunnelmaa! Akavan sairaanhoitajat ja Tajan järjestöasiantuntija Katja Kosonen (oikealla) matkalla Palkkapäivä #2-tapahtumaan. Muut rouvat edustivat OAJ:tä.

Yli 81 000 palkansaajaa ja kymmenen kaupungin työntekijät olivat päättäneet aloittaa lakon. Lakkoilijat yrittivät vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja. Tavoitteena oli palkkaohjelman ja työolojen parantaminen.

JUKO, JHL ja Jyty ottivat vauhtia käynnissä olevalle sovittelulle myös Helsingin Narinkkatorin yhteisestä mielenilmauksesta PALKKAPÄIVÄ #2-tapahtumasta.

Voimahuutoja ja rälläköitä

Noin 3000 kunta-alan marssijaa kokoontui ensi alkuun Töölön Kisahallin kulmilla Helsingissä. Kisahallin edustalla oli monen moista äänekästä ”voimahuutajaa”, musiikkia ja rälläkkää sekä lukuisia ilmapalloja, joista osa karkasi siniselle taivaalle. Tunnelma oli konkreettisesti korkealla!

Kun kello löi 13, tuhatpäinen joukko starttasi matkaan kohti Narinkkatoria kunta-alan ammattilaisten arvon ja neuvottelutavoitteiden puolesta. Mannerheimintie keskustaan päin tukkeutui lähes tunniksi, kun rauhanomainen mutta päättäväinen lakkorintama suunnisti Narinkka-torille.

Lakkoilijat tahdistivat marssiaan äänekkäästi koko matkan: ”Mitä me halutaan? Lisää liksaa. Mitä me halutaan? Arvostusta. Milloin me halutaan: nyt, nyt, nyt! Tunnelma oli korkealla!”

Palkkapäivä #2 -tapahtumassa olivat mukana mm. Akavan sairaanhoitajat ja Taja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen Fysioterapeutit sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Teksti ja kuva: Anne-Maj Aunula