Tip tap

Petri Kylmänen, Sh YAMK, ammatillinen opettaja, työnohjaaja

Suurella osalla meistä liittyy jouluun onnellisia mielikuvia, muistoja sekä odotuksiakin. Näin aikuisena muistoista nousee esiin tunnelmia ja ehkäpä jokin yksittäinen tapahtuma tai lahja. Joulurauhan joutuu nykyään todella rakentamaan kun ärsykkeitä tulee eri reittejä 24/7, toki aina voi hakeutua ”jonnekin rauhaan”. Joulusta ja sen valmisteluista voi diagnoosia myöten stressinkin kehittää, osalla joulu ahdistaa taloudellisen tilanteen takia ja toisille joulu ei edusta yhtään mitään. Suurin osa meistä kuitenkin nauttii joulusta, tavalla tai toisella.

Jouluun ja sen odotukseen liittyy osalla myös ahdistusta ja pelkoa. Alkoholin myynti lisääntyy runsaasti joulukuussa, toki tähän vaikuttaa se että mm. ravintolat tekevät runsaasti sisäänostoja, toisaalta ostot lisääntyvät myös yksittäisillä kuluttajilla. Alkoholia hankitaan joulupöytiin ja lahjoiksi. Suomi ei ole tässä poikkeuksellinen, alkoholi on lahjalistojen kärjessä mm. Iso-Britanniassa. Mitä teemme tällä tiedolla?

Koska suurin ja merkittävin osa Suomalaisten alkoholin käytöstä tapahtuu kotona, on selkeää että käytön haitat näkyvät myös siellä. Alkoholin käyttö liittyy jopa puoleen perheväkivaltatapauksista, noin 80 prosenttiin henkirikoksista ja 70 prosenttiin pahoinpitelyistä. Kaikkia uhkaavia tilanteita saati sitten pahoinpitelyjä ei varmastikaan tilastoida, ne ovat ihmisten kokemuksia joiden kanssa eletään ja ne muistetaan tai halutaan aktiivisesti unohtaa. Uhritutkimusten mukaan kahdessa väkivaltatilanteessa kolmesta joko tekijä, uhri tai molemmat ovat päihtyneitä. Milloin olet viimeksi tiedustellut asiakkaalta lähisuhdeväkivallasta?

Hoitotyössä joudumme tähänkin haasteeseen vastaamaan monin tavoin, akuuteista kriisitilanteista pitkäaikaiseen hoitoon. Väkivalta ja sen uhka aiheuttavat kaikille samassa kodissa asuville pelkoa sekä erityisesti lapsille välittömän kärsimyksen lisäksi erityisen riskin tulevaisuuden kasvulle ja kehitykselle. Joulujuomia valittaessa tuleekin arvioida onko alkoholi sittenkään tarpeellinen omaan valikoimaan. Mikäli kotona on esiintynyt alkoholin käyttöön liittyviä haittoja, nyt on korkea aika sopia että tämän joulun tärkein lahja saattaakin olla raitis joulu. Vuoden 2017 joulupyhät muodostavat suurelle osalle pitkän vapaan töistä. Yhdessäolo saattaakin kiristää välejä ja jos ajatuksena on, että ”muutama” alkoholiannos rentouttaa, lopputuloksena voi olla itsekontrollin pettämisen seurauksena riitoja. Pidetään asia mielessä myös lahjoja valittaessa, onko alkoholi paras tapa muistaa ystävää tai työkaveria ja heidän läheisiään? Voisiko tilalle hankkia vaikka teatterilipun tai istahtaa viettämään yhteistä aikaa muuten vaan?

Tuli monta kysymystä ja vastauksen annat sinä arvoisa lukija.

Kuten alussa tuli mainittua, suurimmalle osalle joulu edustaa mukavaa ajanviettoa positiivisin tuntein. Toivotan Sinulle rauhallista joulua

Petri Kylmänen

Sairaanhoitaja YAMK