9.2.2017 Anna Väre: Ensimmäiset viikkoni Kööpenhaminassa

Moi! Olen Anna, kolmannen vuoden gerontologian ja kansanterveyden opiskelija Jyväskylän yliopistosta. Olen kevään ajan vaihdossa Kööpenhaminan yliopistossa. Saavuin tänne tammikuun alussa ja olen viikkojen aikana ehtinyt muun muassa suorittamaan Tanskan kielikurssin ja tutustumaan moniin ihaniin ihmisiin, joiden kanssa olemme kierrelleet ympäri Köpistä. Kun on kivaa, viikot vierivät vauhdilla.

Olin ennen vaihtoon lähtöä haaveillut ulkomailla asumisesta ja opiskelusta useampia vuosia, joten vaihtoon haku oli selvä juttu, jonka olin päättänyt toteuttaa. Siihen valmistautuminen alkoi jo vuosi ennen matkaan lähtöä, sillä haku alkoi vuoden 2016 tammi-helmikuun aikoihin. Valitsin Kööpenhaminan sen arvostetun yliopiston sekä kätevän sijainnin takia. Sain varmistuksen vaihtoon pääsystä Kööpenhaminan yliopistolta vasta loppusyksystä. Heti sen jälkeen ostin lennot ja majoituksen sekä aloitin asunnon metsästyksen.

Saavuin Kööpenhaminaan 2.1.2017. Olin varannut itselleni ensimmäisen viikon ajaksi hostellimajoituksen, sillä oletin asunnonhakuun menevän helposti ainakin viikon. Monet vaihtareista on vailla asuntoa tänne saapuessaan ja asunnon löytäminen on hankalaa täällä. Vuokrat ovat myös korkeat ja eläminen muutenkin vähän kalliimpaa kuin Suomessa.

Päivää ennen joulua olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, eli Facebookissa. Bongasin heti ”suomalaiset Kööpenhaminassa” -ryhmään tulleen ilmoituksen, jossa kerrottiin vapautuvasta huoneesta superhyvällä paikalla keskellä Kööpenhaminaa. Sovin ilmoittajan kanssa tulevani katsomaan asuntoa heti ensimmäisenä päivänäni täällä. Asuntoon oli muitakin halukkaita ja vuokranantajat halusivat haastatella meidät. Mikä onnenpotkaisu – sain vielä samana iltana kuulla vuokraisännältäni, että he valitsivat minut ja voisin muuttaa heti. Ja niin teinkin. Tanskalaiset vuokraisäntäni ovat todella mukavia ja olen saanut heidän kanssaan harjoitella lapsenkengissä olevaa tanskan kieltä.

Talon sijainti on upea; talomme edessä on piskuinen ”järvi”, jossa uiskentelee joutsenia ja jota ympäri on mukavaa lenkkeillä. Keskustaan ja yliopistolle pyörämatkani kestävät noin 10 minuuttia ja lähimmälle metroasemalle kävelee viidessä minuutissa.


Näkymät asunnon edestä

Opiskelut polkaistiin käyntiin heti 5. päivä tammikuuta Tanskan kielen intensiivikurssin parissa. Tanskan kielen opiskelu oli melko helppoa kieliopin osalta, mutta ääntämisen kanssa on vähän niin ja näin. Kielikurssiryhmässä totesin, kuinka valtavasti ruotsin kielen hallitsemisesta oli hyötyä – kiitos Suomen peruskoulu- ja lukio-opetuksen. Ihan samaa sanoivat pari suomalaista opiskelutoveriani.


Rakennus, jossa kielikurssi pidettiin

Täällä kaikki kampukset, joissa olen käynyt, ovat olleet upeita. Etenkin humanistisen tiedekunnan kampuksen ympäristö on uniikki; sieltä löytyy maailman siisteimmäksi nimitetty opiskelija-asuntola ja kampuksen läpi virtaa joki. Kampuksilta löytyy myös opiskelijaravintoloita, joista löytyy hyvää ruokaa. Samanlaista Suomen edullista opiskelijaruokailujärjestelmää Tanskasta ei löydy, mutta hinnat ovat opiskelijan kukkarolle tosi kohtuulliset. Kasvissyöjällekin löytyy vaihtoehtoja – etenkin humanistisen tiedekunnan kampukselta löytyi paljon eri kasvisruokavaihtoehtoja.

Kielikurssilla opettajamme halusi tutustuttaa muista kulttuureista tuleville uusia makuja ja saimme maisteltavaksi muun muassa salmiakkia ja kanelipullia. Oli muuten hauskaa katseltavaa, kun australialaiset ja amerikkalaiset maistavat salmiakkia ensi kertaa. Ja kyllä, irvistelivät ja salmiakit lensivät monella nopeasti roskiin.


Pst. Yllättäen loput salmiakit jaettiin meille suomalaisille, kun muille ei kelvannut. Ihme juttu.

Kurssin ja tenttien päättymisen kunniaksi pidimme kunnon opiskelijoiden tapaan kattobileet, ja iltaa siivitti lopuksi live-bändi australialaisessa pubissa. Oli haikea olo kurssin loppumisen jälkeen, mutta odotan innolla pian alkavia kansanterveystieteen sekä tanskan kielen ja kulttuurin kursseja!

Suosittelen vaihtoon lähtijöitä käymään kielikurssin, sillä siellä tutustuu monilta eri aloilta oleviin tyyppeihin ja se luo erinomaisen alun koko vaihtokaudelle!