Kasvikset ja säännöllinen syöminen tärkeää nuorten terveydelle

Terveelliset ruokailutottumukset, kuten hedelmien ja kasvisten nauttiminen ja säännöllinen ateriointi, pienentävät ylipainon ja lihavuuden sekä muiden kroonisten tautien riskiä lapsuusiässä.

TtM Jannina Viljakainen-Diop tutki väitöskirjassaan ruokailutottumusten yhteyttä painoon ja syljen mikrobeihin nuorilla. Nuoret, jotka välttelivät kasviksia ja vihanneksia, olivat useammin alipainoisia kun taas nuoret, jotka söivät epäsäännöllisen aamupalan, olivat useammin ylipainoisia ja lihavia ja harvemmin alipainoisia. Samoin nuoret, jotka söivät epäsäännöllisen illallisen, olivat harvemmin alipainoisia.

Syljen mikrobiotan monimuotoisuus oli suurempaa säännöllisesti syövillä nuorilla. Parodontiittiin yhdistettyä Prevotella-bakteeria oli syljessä erityisen runsaasti niillä nuorilla, jotka söivät epäsäännöllisesti ja välttelivät kasviksia.

Ruokailutottumusten tulokset korostavat, että nuorten ruokailutottumuksiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota, etenkin niihin nuoriin, jotka välttelevät hedelmiä ja kasviksia sekä syövät aterioita epäsäännöllisesti, koska he ovat alttiita terveydellisille haittavaikutuksille, kuten ylipainolle ja lihavuudelle.

TtM Jannina Viljakainen-Diopin väitös tarkastettiin 28.10.2020 Helsingin yliopistossa. Väitös oli osa suomalaista Fin-HIT -tutkimusta.

Väitös on luettavissa verkossa.