Merkitykselliset kohtaamiset tärkeitä selkäkipupotilaiden hoidossa

Terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Riikka Holopaisen väitöskirjatutkimuksessa kartoitettiin kokonaisvaltaisen, biopsykososiaalisen lähestymistavan merkitystä tule-vaivojen hoidossa potilaiden ja fysioterapeuttien näkökulmasta tarkasteltuna. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että sekä fysioterapeutit ja potilaat tunnistivat uuden lähestymistavan erilaisuuden.

- Osalle kokonaisvaltainen lähestymistapa aiheutti alussa vastustusta. Monelle se oli kuitenkin lopulta positiivinen yllätys ja tärkeänä pidettiin sitä, että fysioterapiassa huomioitiin koko ihminen elämäntilanteineen pelkkään kipeään selkään keskittymisen sijaan, Holopainen kertoo väitöstiedotteessaan.

Kivun hoito on usein turhauttavaa sekä potilaille että ammattilaisille. Uusimmat hoitosuositukset suosittelevat biopsykososiaalista lähestymistapaa tule-vaivojen hoitoon, mutta sen soveltamisessa käytännössä on vielä haasteita.

TtM, ft Riikka Holopaisen väitöskirja “Exploring the meaning of the biopsychosocial approach in the management of musculoskeletal conditions. Patients’ and physiotherapists’ perspective.” tarkastettaan 4.6.2021 klo 10.00 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti.

Väitös luettavissa verkossa.

Kuva: @tatjanatikka

Teksti: Katja Kosonen