Naisten rintasyöpä eniten diagnosoitu syöpä

Samuli Salmisen väitöksen mukaan naisten rintasyöpä on maailmanlaajuisesti eniten diagnosoitu syöpä ja johtava syöpäkuoleman aiheuttaja. Nykyaikaiset varhaisvaiheen rintasyövän paikallishoidot perustuvat rinnan säästävään kirurgiaan ja liitännäissädehoitoon, usein liitännäislääkehoitoihin yhdistettynä. Sädehoitoon liittyvät sarkoomat ovat tukikudossyöpiä, jotka ilmenevät sädehoitoalueella vaihtelevan viiveajan jälkeen.

Riski sairastua sarkoomaan on suurentunut sädehoitoa saavilla rintasyöpäpotilailla. Varsinkin sädehoitoon liittyvän, endoteelisoluista lähtöisin olevan angiosarkooman riski on kasvanut rintasyöpäpotilailla.

Suomen Syöpärekisterin tietokantahaussa tunnistettiin yhteensä 132 512 rintasyöpäpotilasta, joista 355 potilaalla todettiin myöhempi sarkooma. Keskitetyn sarkoomadiagnoosin varmistamisen ja potilasasiakirjojen arvioinnin myötä 96 potilaalla vahvistettiin olevan sädehoitoon liittyvä sarkooma, ja näistä potilaista yhteensä viidelläkymmenellä (52 %) todettiin angiosarkooma.

Samuli Salminen väitteli Helsingin Lääketieteellisessä tiedekunnassa 9.10.2021.

Väistökirja luettavissa:

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/332947/salminen_samuli_dissertation_2021.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Teksti: Anne-Maj Aunula