Pienten lasten ja raskaana olevien ruokavalion ravitsemuslaadussa parannettavaa

Tukemalla terveyttä edistäviä elintapoja raskausaikaan ja lapsuudessa on mahdollista ehkäistä elintapasairauksien puhkeamista myöhemmässä vaiheessa elämää.

Jopa puolella suomalaisista raskaana olevista naisista ruokavalion koostumus suhteessa ravitsemussuosituksiin on suosituksia heikompaa ja fyysinen aktiivisuus suositeltua vähäisempää. Asia käy ilmi FM Ella Koivuniemen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Tulokset osoittivat myös, että ruokavalion ravitsemuslaatu oli heikko tai kohtalainen suurella osalla suomalaisista alle kouluikäisistä ja alakouluikäisistä lapsista; erityisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö oli vähäistä.

Suosituksista poikkeavat elintavat eli ravitsemuslaadultaan heikko ravinto ja riittämätön liikunta raskausaikana ja lapsuudessa voivat ajan myötä kohottaa lihavuuden ja muiden elintapasairauksien riskiä sekä äidillä että lapsella.

Elintapasairauksia voidaan ehkäistä

Tukemalla terveyttä edistäviä elintapoja jo varhaisessa vaiheessa, raskausaikana ja lapsuudessa, voidaan mahdollisesti ehkäistä sekä äidin että lapsen elintapasairauksien puhkeamista myöhemmin elämässä.
Älypuhelimella käytetyn elintapojen kirjaamiseen tarkoitetun terveyssovelluksen käyttö raskauden aikana ei tutkimuksen mukaan edistänyt ruokavalion ravitsemuslaatua eikä suositeltavaan raskaudenaikaiseen painonnousutavoitteeseen pääsemistä.

Sovelluksen käyttö saattaa kuitenkin motivoida raskaana olevia naisia fyysisen aktiivisuuden ylläpitämiseen. Raskaana olevien naisten elintapaohjauksessa on tärkeää ymmärtää terveyssovelluksen hyödyt, sillä fyysisen aktiivisuuden ylläpito on yhdistetty esimerkiksi pienempään raskauskomplikaatioiden riskiin.

Tutkimuksessa kehitetty ruokavalion ravitsemuslaatua selvittävä lyhytmenetelmä kuvaa luotettavasti alakouluikäisten lasten ruokavalion laatua suhteessa ravitsemussuosituksiin. Sillä voidaan tunnistaa erityisen hyvin lapset, joilla on heikko ruokavalion ravitsemuslaatu. Menetelmää voidaan käyttää seulontatyökaluna esimerkiksi kouluterveydenhuollossa.

Väitöstilaisuus 1.3.2024

FM Ella Koivuniemi esittää ravitsemus-,ruoka- ja terveysalan väitöskirjansa ”Lifestyle habits and novel means for dietary screening and health promotion in pregnant women and children” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 01.03.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku).

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Jyrki Virtanen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Kirsi Laitinen (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Seuraa väitöstilaisuutta verkossa

Koottu väitöstiedotteesta
Iina Nieminen