Pilatestyyppinen harjoittelu vähentää tehokkaasti naishoitajien selkäkipuja

Liikuntaharjoittelu on ainoa yksittäinen keino selkävaivojen kuntoutukseen ja ennaltaehkäisyyn. Harjoittelun sisällöstä ei ole yksimielisyyttä. Annika Taulaniemen väitöstutkimuksessa esitetään selän asennon hallintaan tähtäävä lihaskuntoharjoitusohjelma, joka vähensi tehokkaasti raskasta fyysistä hoitotyötä tekevien naisten selkäkipua.

Epäspesifi selkäkipu on erittäin yleinen työikäisillä. Siitä aiheutuvan toimintakyvyn haitta on lisääntynyt 50 % vuodesta 1990 maailmanlaajuisesti. Vaikka akuutilla selkäkivulla on hyvä ennuste, se uusiutuu usein ja pitkittyy 5−10 %:lla. Raskas fyysinen työ, kuten hoitotyö, lisää selkäkivun riskiä.

Tutkimuksessa jo kerran viikkoon tapahtuva progressiivisesti etenevä harjoittelu vähensi selkäkipua kuuden kuukauden aikana.

THM Annika Taulaniemen väitöskirja "Neuromuscular Exercise for Low Back Pain : Efficacy among female healthcare workers in biopsychosocial framework" tarkastetaan Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 11.12.2020 kello 12.

Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä, meeting ID: 645 2938 2907