Urheiluvammojen esiintyvyys nuorilla salibandypelaajilla

Urheiluvammojen esiintyvyyden ja riskitekijöiden tunteminen luo perustan vammojen ehkäisystrategioiden suunnittelulle.

Koripallo ja salibandy ovat nopeatempoisia urheilulajeja, joissa on korkea riski saada äkillinen polvi- tai nilkkavamma. Vammat ovat usein vakavia ja niistä toipuminen sekä paluu urheiluun on hidasta.

Väitöskirjassa tutkittiin urheiluvammojen esiintyvyyttä nuorilla salibandypelaajilla. Toisena tavoitteena oli tutkia, onko alaraajojen lihasvoima yhteydessä äkillisiin polvi-, eturistiside- tai nilkkavammoihin ja toisaalta, onko aiempi polvivamma ja polven itsearvioitu toimintakyky yhteydessä äkillisiin polvivammoihin nuorilla koripallo- ja salibandypelaajilla.

Nuorten koripallo- ja salibandypelaajien urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä kannattaa keskittyä äkillisiin nilkka- ja polvivammoihin. Lonkan loitonnusvoimaharjoitteita voidaan suositella nuorille miesurheilijoille.

Nuorten naisurheilijoiden on tärkeä ylläpitää hyvä tasapaino alaraajojen välillä lonkkien loitonnusvoimissa. Suurempi alaraajojen ojennusvoima jalkaprässillä mitattuna lisää äkillisen nilkkavamman riskiä sekä nuorilla mies- että naisurheilijoilla.

Vahvat urheilijat mahdollisesti juoksevat ja vaihtavat suuntaa nopeammin kuin heikommat joukkuetoverinsa, jolloin alaraajoihin saattaa kohdistua suurempia mekaanisia voimia. Lisäksi polvivammojen korkean uusiutumistaipumuksen vuoksi aiemman polvivamman huolellinen hoito ja kuntoutus on tärkeää nuorilla palloilijoilla.

Tutkimusryhmässä oli 396 nuorta koripallo- ja salibandypelaajaa (211 mies- ja 185 naispelaajaa). Pelaajien urheiluvammat sekä peli- ja harjoittelutunnit rekisteröitiin kausien 2011–2014 aikana.

Lääketieteen, biotieteiden ja biolääketieteen tekniikan tohtori Jussi Hietamo väittelee 29.10.2021 Tampereen yliopistossa.

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2105-5

Tekstikooste: Anne-Maj Aunula

Kuva: Cristian Ljung, Pixabay