Veren rasvahappokoostumus kertoo kardiometabolisten sairauksien riskistä

Veren seerumin rasvahappokoostumus on yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin. FT Jari Kaikkosen väitöstutkimuksessa havaittiin, että tyydyttyneen ja kertatyydyttyneen rasvan prosenttiosuudet olivat suurempia henkilöillä, joilla oli kohonnut kardiometabolisten sairauksien riski. Vastaavasti monityydyttymättömän rasvan, omega-6-rasvan ja erityisesti linolihapon osuudet olivat näillä henkilöillä pienempiä.

– Löydökset tukevat ravitsemussuosituksia, jotka ohjeistavat korvaamaan tyydyttyneen eläinrasvan osittain runsaasti omega-6-rasvoja sisältävällä tyydyttymättömällä kasvisrasvalla jo lapsuusiässä kardiometabolisen terveyden parantamiseksi, Kaikkonen summaa.

Jari Kaikkosen väitös tarkastetaan Turun yliopistossa 26.2.2021 klo 12.

Väitöstä voi seurata etänä: https://utu.zoom.us/j/61878341524#success