Päihdesairaalan yt:t päättyneet

Julkaistu:

A-klinikka Oy:ssä on käyty Päihdesairaalan yksiköissä työskenteleviä henkilöitä koskevat yt-neuvottelut ajalla 25.5.2021 – 17.8.2021. Neuvottelujen päätteeksi päihdesairaalassa on mm. päätetty alentaa pitkään työssä olleiden, kokeneiden asiantuntijoiden palkkaa. Työntekijöille tarjotaan uusia työsopimuksia, joiden myötä palkka laskee arviolta noin 200 euroa.

Päihdesairaalassa samaa työtä tekevät ovat työehtosopimuksen kahdessa eri vaativuusryhmässä. Ylemmässä ryhmässä palkka on noin 200 euroa korkeampi. Työpaikalla noudatetaan Terveyspalvelualan työehtosopimusta. Palkanalennus koskee erityisesti kokeneita, pitkän työuran tehneitä päihdetyöntekijöitä.

Erityisesti aikana, jolloin sote-alan työvoimapula on kaikkien huulilla ja muualla pohditaan keinoja, joilla osaavat, kokeneet asiantuntijat saadaan pidettyä, on Päihdesairaalan ratkaisu entistä hämmästyttävämpi – toteaa Akavan sairaanhoitajat ja Tajan toiminnanjohtaja Kukka Junno. Työnantajalla tuntuu olevan halu ehdoin tahdon kannustaa pitkän kokemuksen omaavat alansa huippuasiantuntijat hakeutumaan muualle. Tämä on sääli ja tulemme tutkimaan tarkoin mitä asialle on tehtävissä – Junno jatkaa.

Päihdesairaala maamme ainoa päihdeongelmien hoitoon erikoistunut sairaala

Päihdesairaalassa toteutetaan vaativaa päihdekuntoutusta ja potilailla on riippuvuussairauden lisäksi psyykkisiä sekä somaattisia ongelmia – kertoo Terveyspalvelualan Unionin luottamusmies Saija Glader. Julkisuudessa työnantaja on korostanut Päihdesairaalan erityisyyttä ja henkilöstön ammattitaitoa ( https://yle.fi/uutiset/3-12011615 ), mutta palkan alentamista perustellaan työn vaativuuden vähentymisellä ja sillä, että työ on nykyään vain "perustason työtä" ja tämä tuntuu vaikealta ymmärtää, Glader jatkaa.

Työntekijät ovat pettyneitä ja loukkaantuneita työantajan toimiin. Aiemmin työnantaja on myös korostanut halua ammattitaitoisen henkilökunnan pysymiseen sairaalassa, päätös palkkojen alentamisesta on ristiriidassa tämän kanssa. Herää myöskin huoli päihdehoidon tilanteesta Suomessa, mikäli Suomen ainoa päihdeongelmien hoitoon erikoistunut sairaala irtisanoo kokeneet ja ammattitaitoiset työntekijät. Työntekijöistä moni on ollut Päihdesairaalassa töissä yli kymmenen vuotta ja nyt työnantaja kohdistaa säästötoimensa heihin – Saija Glader päättää.

Saija Glader Pro terveydessä aikaisemmin tänä vuonna.

Terveyspalvelualan Unioni on neuvottelujärjestö, joka edustaa työehtosopimusneuvotteluissa kahdeksaa terveyspalvelualan jäsenjärjestöä ja niiden jäseniä. Terveyspalvelualan työntekijät tekevät työtä yksityisissä terveyspalveluja tuottavissa yrityksissä ja yleishyödyllisten työnantajien palveluksessa johto-, esimies-, asiantuntija- tai ammattitehtävissä. Työnantajia edustaa Hyvinvointialan Liitto.

Asiasanat