Koronan pelätään aiheuttavan hoitajien joukkotrauman -kehitteillä henkisen tuen ohjelma

Kahdessa viikossa tehohoitajaksi pikakoulutetun leikkaussalihoitajan pelko pysäytti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskisen keväällä, uutisoi YLE.

Hoitaja pelkäsi potilaan kuolevan, jos hän ei osaisikaan käyttää hengityskonetta paineen alla oikein. -Silloin ymmärsin, että erilaisia tukitoimia tarvitaan. Pitkässä kriisissä vaikutukset näkyvät vähän myöhemmin, Leskinen kertoo.

Trauman taltuttamiseksi on kehitteillä henkisen tuen ohjelma, jolle toivotaan sosiaali- ja terveysministeriön rahoitusta - nopeasti. Johtajaylilääkäri puhuu koronapandemian aiheuttamasta joukkotraumasta, joka leijuu koronan kanssa työskennelleen sote-henkilöstön yllä.

-Ohjelman tarkoitus on estää alan ja alalle haluavien ihmisten valuminen pois koronan henkisen kuormituksen hoitamattomuuden vuoksi, Leskinen kiteyttää.

”Meillä ei ole varaa olla tekemättä mitään”

Joukkotrauman ennakointi perustuu kansainvälisen sairaanhoitoliiton (ICN) tutkimuksiin. ICN arvioi, että korona aiheuttaa hoitajien ahdistuneisuuden ja masennuksen aallon. Jos 10-15 prosenttia sairaanhoitajista lopettaa työnsä pandemian seurauksena, maailmaa uhkaa 14 miljoonan sairaanhoitajan pula 2030 mennessä.

Suomessa se tarkoittaisi 10 000 hoitotyön ammattilaista vähemmän. Se olisi luja isku Suomelle, joka tarvitsee joka tapauksessa 30 000 uutta hoitajaa vuoteen 2030 mennessä. Tilannetta mutkistaa pandemian aiheuttama hoitovelka ja poikkeustilanteesta palautuminen.

Joka kolmas sote-työntekijä on koronan takia pelännyt terveytensä puolesta työssään. Pelkoa kokivat enemmän nuoret kuin iäkkäät työntekijät. Vajaa 40 prosenttia vastaajista koki koronan lisänneen työmäärää. Hoitajien kohdalla prosentti on vielä isompi.

Suomalaisen sote-henkilöstön henkistä vointia kartoitettiin vuoden 2020 marraskuussa. Työterveyslaitoksen kyselyyn vastasi lähes 23 000 sote-työntekijää.

Lähde:Yle

Anne-Maj Aunula