Virheellinen koronatieto – Miksi tarvitsemme terveystiedettä?

Virheelliset käsitykset, huhut ja stigmatisointi eivät ole uutta terveyden kentällä. Koronaepidemian myötä leviää myös infodemia eli tiedon – oikean ja väärän – aiheuttama ylikuormitus (WHO).

Väärä tieto leviää usein oikeaa nopeammin. Arviolta noin 800 ihmistä on kuollut ja useita tuhansia joutunut sairaalaan kotikutoisten koronan hoitokeinojen vuoksi. Korona on myös päässyt paikoin leviämään, koska on uskottu virheellisiin tietoihin suojautumiskeinoista.

Islam ym. tutkimuksessa selvitettiin internetissä leviävän väärän ja virheellisen tiedon esiintymistä. Väärä tieto painottuu suuriväestöisiin maihin kuten U.S.A, Kiina ja Espanja mutta sitä esiintyy ympäri maailmaa. Netissä leviää virheellisiä hoito- ja suojautumiskeinoja, stigmatisoivia huhuja ja salaliittoteorioita.

Hoitokeinoiksi on kokeiltu mm. metanolia, mikä on aiheuttanut useiden kymmenien ihmisten sokeutumisen, lehmän ja kamelin virtsan tai valkaisuaineen juomista ja suolaveden pirskottelua. Stigmatisointi on johtanut aasialaisten ja koronapotilaita hoitavien hoitajien ja lääkäreiden häirintään ja kiusaamiseen, jopa fyysiseen väkivaltaan ja asunnoista häätämiseen. Stigmatisointiin liittyy myös vahva pelko siitä, että itse sairastuu ja tartuttaa muita. Tämä on artikkelin mukaan johtanut jopa itsemurhiin. Salaliittoteoriossa uskotaan rokotevalmistajien, Donald Trumpin, Bill ja Melinda Gatesin säätiön tai eri uskontoryhmien olevan koronan leviämisen taustalla. Myös koronan olemassaoloa epällään.

Väärä tieto altistaa yksittäiset ihmiset ja ihmisryhmät alttiiksi koronan lisäksi muille terveysriskeille, mutta vaikuttaa haitallisesti myös terveydenhuoltoon ja yhteiskunnan toimintaan.

Taistelussa infodemiaa ja väärää tietoa tarvitaan oikeaa ja luotettavaa terveystieteellistä tietoa ja laadukasta terveysviestintää.

Lähde: Islam ym. COVID-19–Related Infodemic and Its Impact on Public Health: A Global Social Media Analysis. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene 2020.