Ajatuksia naistenpäivän alla

“The future is exciting. Let's build a gender-balanced world.

Everyone has a part to play - all the time, everywhere.

From grassroots activism to worldwide action, we are entering an exciting period of history where the world expects balance. We notice its absence and celebrate its presence.

Balance drives a better working world. Let's all help create a #BalanceforBetter”.

(https://www.internationalwomensday.com/Theme)

Perjantaina 8.3. vietetään naistenpäivää. Naisten oikeudet ovat olleet Yhdistyneiden kansakuntien (YK) perustamisesta (1945) lähtien vahvasti sen ideologiaan kytkeytynyt arvo. Kansainvälisestä naistenpäivästä tuli tunnustettu YK:n teemapäivä vuonna 1975.

Tämän vuoden teeman mukaisesti sukupuolten välinen tasapaino on välttämätöntä talouden ja yhteisöjen menestymisen kannalta. Muun muassa naisten palkkauksen epätasa-arvoisuus miehiin nähden puhuttaa jatkuvasti. Naisten palkkapäivän saldo viime vuonna oli 83,9 % miesten palkoista. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä ammattilaisista n. 90 % on naisia. Siinäkö syy alan huonoon palkkaukseen? Miten yhteiskunta pärjäisi ilman näitä koulutettuja, ammattitaitoisia naisia? Huonosti, jos ollenkaan.

Sosiaali- ja terveysalalla on käynnissä voimakas eläköitymisaalto, ja samanaikaisesti alalle syntyy uusia työpaikkoja väestön vanhetessa ja hoivan tarpeen lisääntyessä. Alalla jo olevia on tuettava jatkamaan työssään. Keskustelussa onkin jo pidempään ollut alan vetovoimaisuuden lisääminen.

Vetovoimaisuuteen voidaan vaikuttaa mm. lisäämällä arvostusta, urakehitysmahdollisuuksia ja palkkausta. Hoitoalan työt ovat fyysisesti raskaita, työ on vastuullista ja henkilöstö koulutettua. Kuitenkaan sosiaali- ja terveysalalla palkkaus ei ole työn vaativuuteen nähden kehittynyt toivotulla tavalla.

Hoitoalan matalia palkkoja on perusteltu naisten velvollisuudentunnolla, kutsumustyöllä ja sillä, että työ itsessään on palkitsevaa. Aivan kuin se tarkoittaisi sitä, ettei työstä tarvitse maksaa riittävää palkkaa. Elinkustannukset ovat nousseet, mutta sellaista tahtotilaa ei ole kuitenkaan löytynyt, että sosiaali- ja terveysalan naiset (ja miehet) olisivat saaneet työn vaatimusten mukaista palkkaa. Tai edes sellaista palkkaa, jolla pärjäisi. Palkkakuopan pohjalla ei naurata, kun perhekin pitäisi elättää.

Koko ala kautta linjan on saanut tuntea matalapalkka-alan painon harteillaan. Viimeisimpänä kiky - vähästä viedään vielä lisää. Missä on kohtuus ja revitäänkö Suomen talous todella nousuun naisten selkänahasta? Ainakaan näillä toimilla ei lisätä alan vetovoimaa tai työssä pysymistä.

Tällä viikolla neuvottelujärjestö JUKO on nostanut naisvaltaisten matalapalkka alojen asian esiin kampanjallaan #kympinnaiset. On korkea aika siirtyä puheista tekoihin ja osoittaa, että meitä hoitoalan ammattilaisia arvostetaan muutenkin kuin vain juhlapuheissa.

Balance drives a better working world. Let’s make it happen!

Kukka Junno, toiminnanjohtaja ja Maija Valta järjestöasiantuntija