Osaaminen näkyviin -viikko: Tajan mentoriohjelma vahvistaa osaamisen huomaamista ja näkymistä

Julkaistu:

Oman osaamisen huomaaminen ja sanoittaminen voi olla vaikeaa varsinkin työuran alussa. Mentori auttaa osaamisen tunnistamisessa ja vahvistaa taitoja kertoa omasta osaamisesta.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) luotsaaman Osaamisen näkyviin -viikon (2.–8.10.) tavoitteena on innostaa ja kannustaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi.

Oman osaamisen huomaaminen vahvistaa käsitystä itsestä osaajana ja oppijana, auttaa soveltamaan osaamista ja kannustaa myös uuden oppimiseen. Oman osaamisen tunnistaminen ja taito sanoittaa sitä on tärkeää läpi työuran, mutta erityisesti nämä taidot auttavat työelämään siirryttäessä ja tukevat opintojen jälkeisten uratavoitteiden saavuttamisessa.

Mentoritoimintaan osallistuminen joko mentorina tai aktorina tarjoaa tilaisuuden tuoda osaamista yhteen, pureutua omaan osaamiseen ja oppimiseen sekä vahvistaa taitoja kertoa omasta osaamisesta.

Mentori auttaa työuran alkumetreillä huomaamaan ja sanoittamaan osaamista

Tajan mentoriohjelma on toiminut vuodesta 2017 lähtien. Se on suunnattu opintojensa loppupuolella oleville tai vastavalmistuneille. Tavoitteena on yhdistää kokeneita terveysalan asiantuntijoita ja johtajia alan opiskelijoihin, lisätä verkostoitumista sekä tukea jäsentemme työelämätaitoja ja työuralla etenemistä

Jotpan teettämän Mitä työikäiset ajattelevat jatkuvasta oppimisesta? -tutkimuksen (2023) mukaan 72 % työikäisistä tietää, mitä osaa. Eli 28 % vastanneista kokee, että ei tiedä osaamisestaan. Saman tutkimuksen mukaan vain hieman yli puolet työssä käyvistä kokee, että on helppoa kertoa siitä, mitä osaa.

Mentoritoiminta vastaa tähän tuoreessa tutkimuksessakin ilmenneeseen tarpeeseen tunnistaa omaa osaamista ja oppia kertomaan siitä. Keskustelu toisen ihmisen kanssa on yksi parhaista tavoista oivaltaa uutta omasta osaamisesta. Samalla se ohjaa sanoittamaan omaa osaamista, mikä on hyödyllinen taito esimerkiksi työnhaussa.

Mentorilta voi kysyä apua kaikissa alaan, urapohdintoihin ja työnhakuun liittyvissä asioissa. Kysymällä oma osaaminen vahvistuu entisestään. Mentori auttaa suuntaamaan huomiota sellaiseen osaamiseen, joka tukee uratavoitteiden saavuttamista ja huomaamaan myös muualta kuin opinnoista ja työelämästä saatuja arvokkaita taitoja. Oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää silloinkin, kun urasuunta ei ole kirkas; hyvä käsitys omasta osaamisesta tukee myös lopulta oman paikan löytämistä.

Tilaisuus jakaa tietotaitoa ja auttaa

Jotpan tutkimuksen mukaan 54 % työssä olevista kokee, että heillä on osaamista, jota voisi hyödyntää yhteiskunnassa ja työelämässä nykyistä enemmän. Mentorina toimiminen on yksi tapa tuoda omaa osaamista näkyviin sekä itselleen että muille ja jakaa tietotaitoja omaa työnkuvaa laajemmalle.

Mentorina toimiminen vahvistaa myös mentorin omaa osaamista ja verkostoja mutta on samalla tilaisuus päästä auttamaan ja tukemaan työuran alussa olevia asiantuntijoita.

Mentoritoiminta mahdollistaa osaamisen jakamisen puolin ja toisin ja lisää kaiken osaamisen näkymistä. Se tuo yhteen osallistujien erilaista osaamista ja lisäksi yhdistää aktorien tuoreen ja mentorien kokemuksen ja verkostojen kautta rakentuneen tiedon.

Lue lisää Tajan mentoriverkostosta ja hae mukaan toimintaan: Tajan mentoriohjelma

Lähde: Mitä työikäiset ajattelevat jatkuvasta oppimisesta? (Jotpa 2023)

Asiasanat