Suomen Sairaanhoitajat: sairaanhoitajien työolot ovat parantuneet

Suomen Sairaanhoitajien maaliskuussa 2023 toteuttaman mittauksen perusteella sairaanhoitajien työolot ovat parantuneet lähes kaikilta osin vuodesta 2020.

Sairaanhoitajien työolot ovat Suomen Sairaanhoitajien työolobarometrin mukaan parantuneet. Kuvituskuva.

Suomen Sairaanhoitajien kesäkuun alussa julkaiseman työolobarometrin mukaan sairaanhoitajien työolot ovat parantuneet. Seitsemättä kertaa toteutetun barometrin tulokset ovat vuonna 2023 koko mittaushistorian toisiksi parhaimmat.

Suomen Sairaanhoitajat on seurannut alan vetovoimaisuutta ja sairaanhoitajien työhyvinvointia parin vuoden välein vuodesta 2010 lähtien. Vuoden 2023 työolobarometri toteutettiin maaliskuussa lähetetyllä sähköisellä kyselyllä, ja siihen vastasi yhteensä 1824 sairaanhoitajaa.

Työ koetaan mielekkääksi

Työolobarometri kartoittaa kuuden eri osa-alueen kehitystä ja niiden merkitystä sairaanhoitajien hyvinvoinnille: toimivat käytännöt, osallistava johtaminen, työn palkitsevuus, asiantuntijuuden kehittäminen, korkeatasoinen hoidon laatu sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen.

Vuoden 2023 kyselyssä hyviä tuloksia saatiin esimerkiksi työn mielekkyydestä, tavoitteiden ja perustehtävien määrittelystä, potilasturvallisuuden huomioimisesta sekä oikeudesta perhevapaisiin ja sairaan lapsen tai läheisen hoitamiseen.

– Alan sisäisestä hyvästä hengestä kertoo vahvasti se, että kaikissa ikäryhmissä oltiin Työn palkitsevuus -osiossa eniten samaa mieltä väittämästä, että työ on mielekästä, vaikka välillä ollaankin stressaantuneita ja väsyneitä, toteaa Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja Anne Pauna tiedotteessa.

Heikoimmat osa-alueet yhteisen kehittämisen kohteiksi

Suomen Sairaanhoitajat muistuttaa, että myönteisestä muutoksesta huolimatta mittaustulokset ovat edelleen tyydyttävällä tasolla. Samalla halutaan kuitenkin tuoda esiin kehityksen oikeaa suuntaa; nyt saadut tulokset ovat miltei kaikilta osin positiivisemmat kuin edellisen kerran vuonna 2020 suoritetun mittauksen tulokset.

– Me haluamme työolobarometrin tulosten myötä ohjata huomiota positiivisiin asioihin. Niistä merkittävin lienee se, että sairaanhoitajat arvostavat ammattiaan ja heillä on korkea eettinen vastuuntunto, Pauna sanoo tiedotteessa. – Toivomme, että ne osa-alueet, joilla tulokset ovat huonoja, nostetaan alalla yhteistuumin kehittämisen kohteiksi.

Heikoimmat tulokset koskivat muun muassa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, työhyvinvointia tukevan toiminnan suunnitelmallisuutta ja kokemusta urakehitysmahdollisuuksista.

Tutustu vuoden 2023 Työolobarometriin

Teksti: Iina Nieminen

Lähde