Älyteknologia auttaa kivun arvionnissa

TtM Riitta Rosio esittää väitöskirjansa ”Smart Pain Assessment tool for critically ill patients unable to communicate - Early stage development of a medical device” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.10.2023 .

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Kriittisesti sairaat potilaat kokevat teho-osastohoidon aikana yleisesti kipua, joka johtuu heidän sairauksistaan ja erilaisista toimenpiteistä. Kivun arvio perustuu potilaan subjektiiviseen arvioon aina kun se on mahdollista, mutta kriittisesti sairailla potilailla on usein haasteita ilmaista kipuaan.

Kipu aiheuttaa potilaille kärsimystä ja luo elimistössä stressitilan, mikä voi johtaa potilaan tilan heikkenemiseen ja pitkittää tehohoitojaksoa. Hoitajat käyttävät kivun arvioinnissa yleisesti kipukäytöksen, kuten kasvojen ilmeiden, ja fysiologisten muuttujien havainnointia. Aikaisempien tutkimusten mukaan kivun arviointi ei aina ole systemaattista.

Tutkimuksessa kehitettiin Älykäs kipumittari, joka hyödyntää tekoälyä yhdistämällä kipuun liittyvät fysiologiset muuttujat ja kipuilmeiden havainnoinnin automatisoiduksi arviointimenetelmäksi. Tutkimuksessa testattiin Älykkään kipumittarin prototyyppiä terveillä koehenkilöillä. Prototyyppi sisältää sensoreita fysiologisten muuttujien mittaamiseen sekä kasvojen iholle asetettavia sensoreita, jotka rekisteröivät kasvolihasten aktivoitumisen kivun aikana. Nämä tiedot yhdistetään koneoppimismenetelmällä ennustemalliksi, jonka avulla voidaan arvioida kivun voimakkuutta. Tulokset osoittivat laitteen kyvyn tunnistaa ja luokitella kipua automaattisesti kolmeen eri voimakkuusluokkaan.

Teho-osastolla työskentelevät sairaanhoitajat osallistuivat tutkimukseen arvioimalla Älykkään kipumittarin toiminta-ajatusta. Tulosten mukaan laite voisi varmistaa hoitajien tekemää kivun arviointia, mutta sen tulee olla helppokäyttöinen ja luotettava. Laitteen automaattiset hälytykset ja kirjaukset voivat helpottaa hoitajien työtä ja tehostaa hoitoprosesseja.

Tutkimustulokset osoittavat, että älyteknologian avulla voidaan mahdollistaa kivun arviointi tilanteissa, joissa potilaan oma kommunikaatio on rajoitettua tai mahdotonta. Älykkään kipumittarin käytettävyyden ja hyödyllisyyden varmistamiseksi potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten osallistuminen jatkokehitystyöhön on tärkeää.

TtM Riitta Rosio esittää väitöskirjansa ”Smart Pain Assessment tool for critically ill patients unable to communicate - Early stage development of a medical device” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.10.2023 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Kiinamyllynkatu 10, Turku).

Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Sigríður Zoéga (Islannin yliopisto, Islanti) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on hoitotiede.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa

Tekstikooste: Katja Kosonen