Kulttuurilähtöinen näkökulma hyvinvointiin

Tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkastellaan terveyttä osana Suomen saamelaisalueella asuvien saamelaisten arkipäivää: terveys päivittäisenä hyvinvointina heijastaa saamelaiskulttuurin ja saamelaisen elämäntavan erityispiirteitä ja ydinarvoja.

THM Hellevi Tervon väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella perjantaina 22.3.2024

”Kulttuuritietoisuus on arvokas kansalaistaito, jota monikulttuuristuva yhteiskuntamme tarvitsee”, todetaan tuoreessa Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatiedotteessa. Tietoa eri kulttuureista ja siitä, minkälaisia merkityksiä kulttuurisilla erityispiirteillä on potilaan tai asiakkaan hyvinvoinnille, tarvitaan asiakaslähtöisten terveyspalvelujen suunnittelussa ja tuottamisessa.

THM Hellevi Tervo tarkasteli väitöstutkimuksessaan terveyttä osana Suomen saamelaisalueella asuvien saamelaisten arkipäivän elämää, ja sen tuloksia voidaan hyödyntää kieli- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen kehittämistyössä ja alan koulutuksessa.

Hyvinvointi heijastaa saamelaiskulttuurin erityispiirteitä

Väitöstiedotteessa tuodaan esiin, että erityisesti kulttuurinkokijoiden oma käsitys siitä, mistä heidän hyvinvointinsa muodostuu ja minkälaisia merkityksiä kulttuurisilla erityispiirteillä on heidän hyvinvoinnilleen, on tärkeässä roolissa kieli- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen kehittämistyössä.

Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että saamelaisten terveys päivittäisenä hyvinvointina heijastaa saamelaiskulttuurin ja saamelaisen elämäntavan erityispiirteitä ja ydinarvoja. Tutkimustulosten mukaan kulttuuriset erityispiirteet merkitsevät saamelaisille mahdollisuutta kokonaisvaltaiseen viestintään, turvallisuutta, tietoisuutta juuristaan, identiteetin vahvistumista, yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisössään sekä kulttuuriperinteen jatkuvuutta. Hyvinvointia kuvaavia teema-alueita olivat luontoympäristö hyvinvoinnin mahdollistajana, hyvinvointi osana arjen toimintoja ja päivittäistä elämää sekä hyvinvointia määrittävät ajatukset ja uskomukset.

Monipuolista tutkimustietoa

Tervon tutkimuksessa tarkasteltiin pohjoista ympäristöä saamelaisten terveyskulttuurin kontekstina ja kuvattiin tutkijan ja tutkimukseen osallistuneiden saamelaisten välistä suhdetta sekä etnografisen tutkimustiedon monivaiheista tuottamista. Lisäksi tutkittiin saamen kielen, saamen puvun ja saamelaisen ruoan merkityksiä saamelaisten hyvinvoinnille sekä tarkasteltiin terveyttä saamelaisten päivittäisenä hyvinvointina ja sen kulttuurisina merkityksinä.

Terveydenhuollon maisteri Hellevi Tervon väitöskirja Terveys saamelaiskulttuurisena ilmiönä – etnografinen tutkimus saamelaisten hyvinvoinnista ja sen kulttuurisista merkityksistä tarkastetaan 22.3. klo 12 Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa (Snellmania, SN200, Kuopion kampus). Vastaväittäjänä toimii professori Eija Paavilainen Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Lauri Kuosmanen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuutta voi seurata verkkolähetyksenä

Lähde: koottu väitöskirjatiedotteesta
Iina Aalto